De Creatieve Coalitie lanceert vandaag DeAansluitwijzer.nl, een gratis tool die zzp’ers en werknemers binnen enkele stappen koppelt aan de organisatie die hun belangen behartigt.

De Creatieve Coalitie, een koepelvereniging van ruim veertig beroepsorganisaties, regionale netwerken en vakbonden in de culturele en creatieve sector, wil met de nieuwe tool voor de ruim 300.000 werkenden in de sector de drempel verlagen om zich aan te sluiten bij een belangenorganisatie.

DeAansluitwijzer.nl matcht ruim zeventig culturele en creatieve beroepen met meer dan veertig belangenorganisaties en is bruikbaar voor zowel zzp’ers als mensen in loondienst.

Eén op de vier zzp’ers in de culturele en creatieve sector is volgens de Coalitie inmiddels al aangesloten bij een belangenbehartiger. Lidmaatschap zou voor leden bijdragen aan het verbeteren van hun inkomen, ontwikkelen van de eigen beroepspraktijk en in het voorzien van informatie.

Daarnaast wijst de Coalitie op de mogelijkheden voor het gezamenlijk verbeteren van de bestaanszekerheid van de sector als geheel. Onderzoek wijst uit dat werk en inkomen in de culturele en creatieve sector ‘zeer scheef’ verdeeld zijn en dat er ‘weinig werk- en inkomenszekerheid’ geboden wordt. ‘Een verenigde culturele en creatieve sector is juist nu belangrijker dan ooit’, zegt Thomas Drissen, directeur van De Creatieve Coalitie. ‘Des te meer mensen dat doen, des te meer impact voor de sector kan worden gemaakt.’