In zijn woonplaats Willemstad (Curaçao) is woensdag onverwacht voormalig dansprogrammeur Luuk van Eijk op 76-jarig leeftijd overleden. Van Eijk tekende jarenlang voor de dansprogrammering van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Samen met Jaap van Baasbank begon hij in 1991 onder de noemer Julidans een geclusterde programmering van internationale dansvoorstellingen.

Van Eijk zocht als dansprogrammeur al een paar jaar naar invulling van het gat dat Het Nationale Ballet in 1986 had geslagen na het vertrek van het gezelschap naar het toen net geopende Muziektheater. Hij zocht bij voorkeur iets dat ook de zomerluwte op kon vangen en toeristen naar de Stadsschouwburg kon trekken. Met Van Baasbanks theaterbureau als uitvoerend producent werden in 1991 de eerste drie voorstellingen gepresenteerd onder de noemer Julidans.

Drie jaar later zou daar het predicaat festival aan worden toegevoegd. Julidans, nu onder leiding van Anita van Dolen, groeide in ruim dertig jaar uit tot een van de meest toonaangevende internationale dansfestivals van Nederland, vooral op het gebied van ‘theatrale dans met sterk persoonlijke signatuur, vaak getuigend van een maatschappelijke betrokkenheid’, zoals ze het bij de 25ste editie formuleerden.

In het verleden omschreven beide oprichters annex directeuren – wars van pretenties – hun selectiecriteria afwisselend als ‘eigenlijk alles wat geen ballet is’, ‘dans van de weerbarstiger soort’ of gewoon: ‘Wat wíj leuk vinden’, zo zeiden ze tegen NRC Handelsblad. Je kon er Van Eijks uitdagende meningen en grote lach bij uittekenen. Van Baasbank was de meer diplomatieke van het duo. Maar beide vrienden waren altijd wars van conventies.

Ze hadden een neus voor het werk van opkomende hotshots zoals Alain Platel, Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui en waren trouw aan gezelschappen als DV8 en La La La Human Steps en namen als Jan Fabre, Wim Vandekeybus en Marie Chouinard. Ook gaven ze enfants terribles als Dave St-Pierre en Jérôme Bel een podium in de hoofdstad.

In 2010 ontving Van Eijk uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan het Ereteken van Verdienste van de stad Amsterdam. In 2012 volgde Van Dolen Van Eijk op als directeur van Julidans.

‘Luuk was zeer betrokken bij zijn werk. Ook na zijn pensioen ging hij graag naar de Stadsschouwburg Amsterdam, zodra hij met echtgenoot Ramses in Nederland was’, zegt zijn nicht Jeltsje In der Rieden, tot vorige zomer zakelijk directeur van festival Spring. Zij kenschetst haar oom als ‘zeer sociaal en trouw naar zijn vrienden en familie’: ‘Luuk had een groot gevoel voor humor en kon zijn mening over wat hij goed en niet goed vond sterk analytisch onder woorden brengen.’

Foto: Janine Dijkmeijer – Luuk van Eijk (links) met Jaap van Baasbank op weg naar naar Théâtre de la Ville in Parijs