In de Jaarbeurs Utrecht opent op zaterdag 13 juni het eerste drive-intheater van Nederland zijn deuren. De populaire kinderhelden Juf Roos en Gijs spelen er hun theatervoorstelling Juf Roos gaat op vakantie voor een publiek automobilisten. Tijdens de voorstelling van 60 minuten is er plek voor 100 auto’s.

De voorstelling is volledig coronaproof. Niemand mag voor, tijdens of na de voorstelling zijn auto verlaten. De kaartjes worden bij aankomst door het raam gescand en het geluid van de familievoorstelling is te beluisteren via de autoradio. Aangezien het optreden speciaal voor de kinderen is, zullen de ouders bij aankomst moeten verhuizen naar de achterbank. Bij de Juf Roos-hit De wielen van de bus is het de bedoeling dat de kinderen mee gaan toeteren met het liedje, de autolampen aan en uit doen en de ruitenwissers laten bewegen.

Het autopubliek rond het toneel staat opgesteld in cirkels en rijen van 5. Doordat het toneel extra hoog is, moet iedereen het podium en de spelers goed kunnen zien. Mocht dit niet het geval zijn, dan is de voorstelling ook te volgen via videoschermen aan de zijkant van het toneel.

De producenten en initiatiefnemers van het drive-in theater zijn Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende. Bij het grote publiek vooral bekend als Ernst en Bobbie in de gelijknamige tv-serie. Trend Media, hun mediabedrijf, is onder andere verantwoordelijk voor theaterproducties als Smurfen de Musical, Checkpoint theater, Juf Roos theater en Ernst, Bobbie en de rest.

Festival Karavaan presenteert vanaf 4 juni de drive through-ervaring Brandstof. Ook hier blijft het publiek in zijn eigen auto zitten. Op de route naar een leegstaande drukkerij in Alkmaar zijn theater, videokunst en performances te zien. Afhaaltheater in tijden van corona, in regie van Jos van Kan. Met en door Nynke Heeg, Lusanne Arts, Lourens van den Akker, Marlies Bosmans en Dennis Tiecken.

Beeld: Triple P Entertainment