Na 32 jaar verhuist Cameretten naar Den Haag. Vanaf september 2022 zal het oudste cabaretfestival van Nederland in de zalen van Theaters Diligentia & PePijn en Het Nationale Theater (Koninklijke Schouwburg) plaatsvinden.

Cameretten startte in 1966 als lustrumactiviteit in Delft en groeide vanaf 1988 in Rotterdam uit tot een vermaard platform voor aanstormend cabarettalent. Onder anderen Hans Teeuwen, Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Guido Weijers, Daniel Arends, Ronald Goedemondt en Patrick Laureij werden er ontdekt. Het Luxor Theater verandert echter zijn programmering, waardoor het volgens het festival het niet meer mogelijk is om daar aanstormende cabarettalenten uitgebreid te begeleiden. Een verhuizing moet het ontwikkelingstraject weer waarborgen.

De nieuwe partners in Den Haag willen straks samenwerking zoeken met meerdere culturele instellingen in de stad. Voor de voorrondes van de 56eeditie wil het festival cultuurankers en (wijk)theaters in de stad opzoeken. De halve finales en de finale vinden plaats in Theaters Diligentia en de Koninklijke Schouwburg (Het Nationale Theater). De samenwerking tussen de Theaters Diligentia en PePijn, Het Nationale Theater en de wijktheaters staat volgens het festival symbool voor het talentontwikkelingstraject dat Cameretten biedt: ‘klein beginnen en groot(s) worden’.

Lucien Kembel (Directeur Diligentia & PePijn) en Mark Kalsbeek (Programmeur Het Nationale Theater/Koninklijke Schouwburg) laten weten enorm uit te kijken naar de komst van en samenwerking met Cameretten. ‘Deze samenwerking onderstreept onze ambitie om Den Haag de stad van de humor te maken. Bovendien is Den Haag ook de plek waar het vrije woord en het tegengeluid richting beleidsmakers mag klinken. Het bieden van een prominentere rol aan cabaret en jong talent, is volgens ons niet alleen een verruiming van het aanbod in Den Haag, maar ook een hele logische stap.’

Momenteel is de 55eeditie van Cameretten in volle gang. Dit zijn dus voorlopig de laatste finales van Cameretten die in Rotterdam plaatsvinden.

Foto: Winnaars Cameretten 2019 (Samir Fighil, Tobi Kooiman en Remy Evers), Jaap Reedijk