Het makersduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot gaat per 1 januari 2013 deel uitmaken van Toneelgroep Oostpool. Zij werken dan samen met regisseur en artistiek directeur Marcus Azzini en schrijver/regisseur Joeri Vos, van wie de komst naar Arnhem al eerder  werd bekendgemaakt. Het artistieke team van Toneelgroep Oostpool, dat voor 2013-2016 als groot gezelschap intekent in de Basisinfrastructuur en 2,5 miljoen euro subsidie vraagt, is hiermee compleet.

Als ‘Boogaerdt/VanderSchoot’ maken Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot sinds 2000 succesvolle voorstellingen die opvallen door hun beeldende kracht en brutale aanpak. Hun werk vindt zijn oorsprong in de mime en toont vanuit een persoonlijke invalshoek de universele worsteling van de mens met de werkelijkheid. De afgelopen jaren maakten zij een aantal eigenzinnige bewerkingen van grote toneelklassiekers, waaronder Tsjechov bij de bushalte. Dit seizoen trok het duo veel aandacht voor hun voorstelling BIMBO, over de pornoficatie van de samenleving.

Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot zijn geen onbekenden bij de Arnhemse toneelgroep. Zij speelden meermaals bij het gezelschap. Als makers waren zij medeverantwoordelijk voor de coproductie Tweede Natuur die afgelopen zomer op Oerol en het Theaterfestival Boulevard stond. Onder de vlag van Oostpool zullen zij op hun eigen wijze voorstellingen blijven maken voor vlakkevloertheaters, voor locaties en festivals en meewerken aan producties van Marcus Azzini en Joeri Vos.

Boogaerdt en Van der Schoot beschouwen hun aansluiting bij toneelgroep Oostpool als een grote uitdaging: ‘In deze tijd van bezuinigingen op de kunsten is het belangrijk dat er ruimte blijft voor de beeldende, fysieke onderzoekende kanten van het theater.

Verdergaande verjonging van het publiek is een ander streven van Toneelgroep Oostpool. De alliantie die het aangaat met Jeugdtheater Sonnevanck uit Enschede stimuleert dat. Beide gezelschappen gaan vanaf  2013 voorstellingen coproduceren voor jongeren van 12 tot 15 jaar.  De artistieke samenwerking wordt de jaren erna verder uitgebreid naar oudere en jongere leeftijdsgroepen waarvoor de gezelschappen nu elk voor zich succesvol zijn. Met de verbinding tussen Sonnevanck en Oostpool ontstaat er een Oost-Nederlandse theateraanbod dat alle leeftijden bedient. Ook verbindt de samenwerking tussen Arnhem en Enschede de podiumkunsten in Overijssel en Gelderland.