Toneelgroep Oostpool brengt in theaterseizoen 2014/2015 Angels in America van Tony Kushner voor de vlakkevloertheaters, geregisseerd door artistiek directeur Marcus Azzini. Het Arnhemse gezelschap maakte vandaag de programmering voor het nieuwe seizoen bekend, waarin behalve Azzini ook Joeri Vos, Timothy de Gilde en Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot een groot aandeel hebben.

Azzini wacht naar eigen zeggen al twintig jaar op het geschikte moment om het theaterepos Angels in America op het toneel te brengen. Na de grootse uitvoering van Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam in 2008 kiest hij bewust voor een intieme setting. De cast bestaat uit Roy Baltus, Jacob Derwig, Maria Kraakman, Teun Luijkx, Kirsten Mulder, Rick Paul van Mulligen, Bianca van der Schoot en Vincent van der Valk.

In september 2014 regisseert Azzini They are just kids, geïnspireerd op het leven van kunstenaars Patti Smith en Robert Mapplethorpe met Mattijs van de Sande Bakhuyzen, Judith van den Berg en Ludwig Bindervoet. De voorstelling is een vervolg op (in) Koud water uit 2012 en gaat ook over jonge mensen die naar een alternatief zoeken om te leven op een manier die bij hen past.

Joeri Vos maakt zijn debuut in de grote zaal met Beschuit met muisjes, ter gelegenheid van de honderdvijftigste geboortedag van Herman Heijermans. Hij regisseert een oer-Hollandse, meedogenloze en liefdevolle satire over familie en geld, en over het verschrikkelijke gevoel dat je niet krijgt waar je wel recht op hebt. Te zien vanaf november 2014 met onder anderen Mariana Aparicio Torres, Roland Haufe, Teun Luijkx en Rick Paul van Mulligen.

Ook speelt het gezelschap een nieuwe tekst van Joeri Vos in het kader van zijn satirische drieluik Goede bedoelingen, over het verbeteren van de wereld beginnend bij jezelf. In januari 2015 is het eerste deel De onrendabelen te zien in Huis Oostpool, geregisseerd door Marcus Azzini. Eric de Vroedt neemt de regie van deel twee op zich en voor het derde deel tekent Vos zelf.

Makersduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot vervolgen hun serie Visual statements en creëren in het nieuwe seizoen een theatrale installatie genaamd The immortals. Hierin wordt het publiek meegevoerd naar een wereld waarin echte mensen via virtuele zelfuitbreiding proberen te leven in een oneindige wereld. Met Bram Coopmans, Marie Groothof en Floor van Leeuwen, vanaf oktober 2014 te zien in de kleine zalen.

Ook zet Oostpool de samenwerking met Theater Sonnevanck uit Enschede voort. De omgebouwde vrachtwagentrailer reist in de eerste helft van het seizoen langs scholen en festivals met een voorstelling op basis van Arthur Schnitzlers Reigen, bewerkt door Marijke Schermer en geregisseerd door Flora Verbrugge. In het voorjaar van 2015 speelt GTA5 in regie van Timothy de Gilde in de trailer. Hiervoor schrijft Joachim Robbrecht een nieuwe tekst waarin de grenzen tussen het echte en het fictieve leven vervagen, geïnspireerd door de game Grand Theft Auto.

Na Giselle (2013) gaat Oostpool opnieuw de samenwerking aan met dansgezelschap Introdans, dit keer voor de coming of age-voorstelling Het slecht bewaakte meisje, naar het ballet La fille mal gardée. Veertig jongeren maken onder regie van Timothy de Gilde kennis met alle facetten van het theatervak. Ook de Theatervooropleiding Oost, waarmee het gezelschap in 2013 samen met Arnhemse partners uit het onderwijs en de kunsten is gestart, krijgt een vervolg. In september 2014 start een nieuw vooropleidingsjaar voor jongeren van zestien tot twintig jaar.

Foto’s: Annaleen Louwes