Het theaterseizoen 2013/2014 staat voor Toneelgroep Oostpool in het teken van het zestigjarig jubileum. Ten minste als je haar voorgangers (Toneelgroep) Theater en Theater van het Oosten meerekent.

Toneelgroep Oostpool viert dit jubileum in het eerste theaterseizoen dat onder artistieke leiding staat van Marcus Azzini en met de nieuw tot het artistieke team toegetreden makers Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot en Joeri Vos.

Azzini regisseert twee voorstellingen voor schouwburgen in Nederland. Vanaf september Het proces, een bewerking van Joeri Vos van de roman van Franz Kafka, met Stefan Rokebrand als Jozef K. In januari 2014 volgt Kwartet van Heiner Müller in coproductie met Het Gelders Orkest en de schouwburgen van Arnhem en Amsterdam. Wendell Jaspers en Teun Luijkx spelen de rollen van Merteuil en Valmont. Veertig musici vertolken de onderliggende emoties van dit heftige en tegelijk analytische theaterstuk over macht en seksualiteit.

Behalve aan een bewerking van Het proces werkt Joeri Vos aan Post mortem van Noël Coward. Hij regisseert zelf deze theaterproductie op locatie voor de jaarlijks herdenking van de Slag om Arnhem in september. Ook schrijft Vos verder aan nieuw Nederlands repertoire voor het gezelschap en zal hij een festivalvoorstelling maken voor de zomer van 2014.

Na de zomerproductie Spectaculaire voorstelling die onder andere op Oerol 2013 te zien is, wordt Hideous (wo)men de tweede voorstelling van Bianca van der Schoot en Suzanne Boogaerdt bij Toneelgroep Oostpool. Het gaat om een beeldend en visionair project over de houdbaarheid van het concept ‘mens’, in samenwerking met regisseur Susanne Kennedy.

Het seizoen wordt gecomplementeerd door Who’s afraid of Virginia Woolf, een coproductie met de Toneelschuur Haarlem. In regie van Erik Whien wordt gespeeld door Jacob Derwig, Sanne den Hartogh, Maria Kraakman en Kirsten Mulder.

In coproductie met Theater Sonnevanck uit Enschede worden vanaf het seizoen 2013/2014 ook jongeren van 12 t/m 15 jaar bediend. Behalve jongerenregisseur Timothy de Gilde werken ook andere makers van beide gezelschappen mee aan voorstellingen en projecten voor de jeugd. In dit seizoen zijn dat: Ubu roi, Cookies/playing hard to get, Baal en De gedaanteverwisseling.