Op 26 oktober is acteur en regisseur Arjen Anker overleden. Anker was in 1990 één van de oprichters van spektakeltheatergroep Vis à Vis en sindsdien een drijvende kracht. ‘Een inspirator en visionaire theatermaker vol optimisme, met een onuitputtelijke energie en het talent om het onmogelijke mogelijk te maken’ noemen vrienden en collega’s hem op de website van het gezelschap.

Anker (1959) overleed vorige week na een kort ziekbed. Hij studeerde kort theaterwetenschap en daarna sociale pedagogiek in Utrecht. Vis à Vis ontstond in 1990 toen hij samen met zijn levenspartner Marianne Seine en goede vriend Marinus Vroom voor Festival a/d Werf een locatievoorstelling, Topolino, maakte. Fiatjes 500 speelden er de hoofdrol en daarom bedacht Anker voor een succesreprise de groepsnaam Vis à Vis, de Franse term voor de opstelling van stoelen tegenover elkaar in een voertuig. Het werd meteen een symbool voor de confronterende positie die de theatermakers tegenover hun publiek en de maatschappij wilden innemen.

Sinds zijn ontstaan zoekt Vis à Vis de grenzen van locatietheater op en ontwikkelde zo een eigen vorm van uniek theaterspektakel. Verbluffende visuele effecten en luchtige comedy gaan samen met vernuftige verhaallijnen en belangrijke actuele thema’s.

In 2007 verhuist Vis à Vis naar een eigen locatie en vaste vestiging bij het Almeerderstrand. Tot aan de schoolvoorstelling De Lancering in 2009 speelde Anker in elke voorstelling zelf mee. Daarna werkte hij als artistiek leider vooral achter de schermen.

Ankers ‘beeldend vermogen, gevoel voor visuele humor, vasthoudendheid en vriendschap’ zijn voor altijd verankerd in de organisatie, laten collega’s weten. Zijn lijfspreuk: ‘Als het makkelijk was, deed iedereen het al.’

Foto: Rutger Buiter