Arie de Mol volgt per 1 januari 2015 Aus Greidanus senior op als artistiek leider van Toneelgroep De Appel in Den Haag. De Mol blijft tot eind 2014 artistiek leider van Toneelgroep Maastricht, Greidanus gaat met pensioen.

Toneelgroep Maastricht heeft nog geen kandidaat op het oog voor de vacature van artistiek leider. Het gezelschap wil zich eerst bezinnen op de toekomst en zegt hier de tijd voor te willen nemen. Arie de Mol is volgens Odile Wolfs, voorzitter van de Raad van Toezicht van Toneelgroep Maastricht, van grote betekenis voor het gezelschap geweest. De Mol leidt het gezelschap sinds 2009 en regisseerde er voorstellingen waaronder Vijand van het volk, Mephisto en recent De goede mens van Sezuan. Komend voorjaar regisseert De Mol nog de kleinezaalvoorstelling How to play Francesca Woodman en in het najaar van 2014 de grotezaalvoorstelling De broers Karamazov.

Aus Greidanus senior leidde De Appel vanaf 1996 aanvankelijk samen met Erik Vos en Aram Adriaanse. In 2003 begon hij met de regie van theatermarathons, voorstellingen die inclusief een meergangendiner vijf tot twaalf uur duren. Na Tantalus (2003), Odysseus (2007), Tuin van Holland (2010) en Herakles (2012) werkt Greidanus momenteel aan zijn laatste theatermarathon Casanova. De première staat gepland op 14 december.

Toneelgroep De Appel ziet grote artistieke verwantschap tussen Greidanus en De Mol. Beiden hanteren een expressieve speelstijl, maken dynamisch en vurig theater en verbeelden in hun voorstellingen morele dilemma’s. De Appel verwacht met De Mol de realisatie van grootschalige theaterprojecten te kunnen voortzetten. De hechte band met de stad Den Haag en het vaste ensemble zullen ook voor De Mol belangrijke uitgangspunten in het te voeren beleid blijven. Zijn eerste regie bij De Appel staat gepland in de eerste helft van 2015.

(De goede mens van Sezuan – Toneelgroep Maastricht, foto Ben van Duin)