Het archief van theatermaker Hans Croiset is op 31 oktober overgedragen aan het Allard Pierson, dat v0or de Universiteit van Amsterdam waardevol cultureel erfgoed verzamelt, beheert, ontsluit, onderzoekt en presenteert. Croisets archief maakt nu deel uit van de ‘collecties uitvoerende kunsten’.

Hans Croiset (Amsterdam, 15 oktober 1935) heeft de afgelopen zeventig jaar veel verschillende rollen gehad binnen het theaterlandschap. Hij was acteur en regisseur van meer dan 150 voorstellingen en gaf leiding aan meerdere theatergezelschappen. In 1973 richtte hij het theatergezelschap Publiekstheater op, dat in 1987 fuseerde met Toneelgroep Centrum tot Toneelgroep Amsterdam, inmiddels bekend als Internationaal Theater Amsterdam. Daarnaast werd onder zijn artistieke leiding het Nationale Toneel opgericht in 1988. Op 87-jarige leeftijd sloot Croiset in 2022 zijn carrière af.

Vanaf het begin van zijn carrière heeft Croiset knipsels en programma’s bewaard, net als de theaterliefhebbers Corry en Jan de Krijger, die bij vrijwel al zijn voorstellingen in de zaal zaten. Vanaf 2010 wisselden de drie ervaringen uit over het archiefmateriaal en vulden elkaar aan. Voor de overdracht van het gezamenlijke archief aan het Allard Pierson is uiteindelijk alles gesorteerd, gedocumenteerd en opgeborgen. Na verwerking en invoering kan zo een nieuwe generatie theatermakers, publiek en studenten kennis nemen van en onderzoek doen naar het werk van Hans Croiset.

Foto: McLion