De Nederlandse choreograaf Anouk van Dijk stopt bij Chunky Move. Als artistiek leider stond ze zeven jaar aan het roer van het Australische moderne dansgezelschap. Vanwege het groeiende internationale succes van haar eigen bewegingssysteem en haar interesse om met grotere ensembles te werken, wil ze graag nieuwe (inter)nationale kansen gaan nastreven.

Anouk van Dijk (Velp, 1965) studeerde in 1985 af aan de Rotterdamse Dansacademie. In 1989 begon ze zelf stukken te maken, sinds 1998 met haar eigen dansgezelschap anoukvandijk dc. In 2011 nam ze de artistieke leiding van Chunky Move over, van oprichter Gideon Obarzanek.

Als choreograaf maakt Van Dijk naam met haar eigen bewegingssysteem: de countertechniek. Deze breekt met het in de danswereld dominante uitgangspunt dat alle beweging is gerelateerd aan een centrum in het lichaam. In de countertechniek werken dansers zonder centrum, maar houden ze hun balans door altijd elke beweging een tegenbeweging te geven.

Chunky Move-bestuurder Leigh O’Neill is Van Dijk dankbaar voor haar bijdrage aan het gezelschap: ‘Anouk heeft een fris perspectief op de hedendaagse dans geïntroduceerd in Melbourne en Australie (…) Ze bracht een zeer rigoureuze en viscerale benadering van choreografie, waarbij de danser centraal staat als creatieve kracht, en ze heeft een nieuwe generatie dansers en kunstenaars uit alle disciplines gevoed.’

Van Dijk blijft formeel artistiek leider bij Chunky Move tot eind december 2018 en zal er begin 2019 een laatste choreografie presenteren. Begin september start het gezelschap een zoektocht naar een nieuwe artistiek leider.