Anouk van Dijk heeft gisteren de Gouden Zwaan voor haar bijdrage aan de Nederlandse dans ontvangen uit handen van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De prijs, een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk, is een initiatief van de VSCD-dansjury en wordt uitgereikt aan een persoon die gedurende zijn of haar loopbaan een indrukwekkende prestatie heeft geleverd.

De uitreiking vond plaats tijdens opnames van het NTR-programma Kunststof TV, dat live werd uitgezonden vanuit de Westergasfabriek in Amsterdam. De jury roemde de ontwikkeling van de countertechniek, een eigen bewegingssysteem dat Van Dijk met haar dansgezelschap anoukvandijk dc ontwikkelde. Uit het juryrapport: ‘De dansgeschiedenis telt vele grote dansers en choreografen. De namen van degenen die een eigen bewegings- en lessysteem hebben ontwikkeld – dat nog overdraagbaar is ook – zijn echter op de vingers van een paar handen te tellen. Daarom wil de jury Anouk van Dijk (1965) eren met de Gouden Zwaan 2012.’

De countertechniek breekt met het in de danswereld dominante uitgangspunt dat alle beweging is gerelateerd aan een centrum in het lichaam. In de countertechniek werken dansers zonder centrum, waarbij ze hun balans houden door elke beweging een tegenbeweging te geven. Van Dijk werd deze zomer benoemd tot artistiek leider van Chunky Move, het stadsgezelschap van Melbourne, Australië, waar ze de komende jaren zal blijven. Haar voorstelling Rausch is nog te zien op 27 november a.s. in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De VSCD Dansjury 2012 bestaat uit Lucia Claus (voorzitter, directeur Stadsschouwburg Utrecht), Karin Schnabel (ex-danseres en freelance docente), Tim Persent (danser en Gouden Zwaan winnaar 2004), Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep Dox), Benjamin Koolstra (ex-directeur Keizer Karel Podia), Francine van der Wiel (journalist/recensent), Anita van Dolen (programmeur Stadsschouwburg Amsterdam en Julidans Festival) en Ingrid Scheper (programmeur Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem).

(Foto Marco De Swart)