SPRING Performing Arts Festival heeft de eerste namen van de derde editie bekendgemaakt. Het Utrechtse festival wordt op 21 mei geopend met de Europese première van Complexity of belonging van Anouk van Dijk en Falk Richter bij Chunky Move. Ook Romeo Castellucci, Julian Hetzel, Dries Verhoeven, Guilherme Botelho en Kim Noble staan op het programma.

Anouk van Dijk keert met haar Australische gezelschap Chunky Move terug naar Nederland. In Complexity of belonging, een combinatie tussen tekst en dans, onderzoekt ze de dagelijkse overlevingsstrijd in een samenleving waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is.

Romeo Castellucci is te zien op locatie met de rauwe voorstelling Human use of human beings, over de grote vraag of de wereld van nu het waard is om in te leven. Castellucci is tevens speciale gast tijdens SPRING Academy, het educatieve programma voor studenten en jonge kunstenaars. Hij geeft een masterclass en een openbaar interview over zijn werk.

Ook de controversiële installatie Wanna Play? (liefde in tijden van Grindr) van Dries Verhoeven komt naar Nederland. Tien dagen lang verleidt Verhoeven in een glazen huis op de Neude via gay dating apps zoals Grindr mannen om naar hem toe te komen. Vorig jaar leidde de installatie in Berlijn tot grote controverse over de schending van privacy en werd Verhoeven genoodzaakt het project voortijdig te beëindigen.

Verder staan op het programma: artist-in-residence Julian Hetzel met Sculpting fear, Theater Utrecht met Stad der blinden (regie: Thibaud Delpeut), oud-Springdance publieksfavoriet Guilherme Botelho/Alias met Antes, Nicole Beutler met 5:Echo en de Britse theatermaker Kim Noble, die stand-up comedy, performance en film combineert in You’re not alone.

SPRING kiest voor vernieuwende (inter)nationale theatermakers en choreografen die artistieke risico’s durven te nemen en experimenteren met vormen en cross-overs tussen dans, theater, performance, beeldende kunst en film. Het festival vindt plaats van 21 tot 30 mei. Op 1 april wordt de volledige programmering bekendgemaakt en start de kaartverkoop. Kaarten voor Complexity of belonging en Stad der blinden kunnen reeds worden gekocht via de Stadsschouwburg Utrecht.

(Complexity of belonging – Chunky Move, foto: Sarah Walker)