Ivo van Hove en Jan Versweyveld, Splendor en Renzo Martens zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015. De prijs wordt jaarlijks door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) toegekend aan kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in de stad. De winnaars krijgen een geldbedrag van 35 duizend euro en een schaal van de stad Amsterdam van vormgever Frederik Roijé. 

De jury roemt de winnaars van dit jaar om het feit dat zij met hun kunst grenzen doorbreken, hun eigen weg gaan en op volstrekt eigen wijze reflecteren. Juryvoorzitter Clairy Polak: ‘Een eigen weg gaan vergt doorzettingsvermogen om als kunstenaar autonoom te werken; om alleen iets van de grond te krijgen of tegen ieders verwachting in nieuwe paden in te slaan.’

Ivo van Hove en Jan Versweyveld van Toneelgroep Amsterdam kregen de prijs in de categorie Bewezen Kwaliteit dit jaar, zoals eerder bekend gemaakt, hors concours: de jury besloot geen anderen te nomineren. Het duo kent volgens de jury geen gelijke: ‘Niet alleen het werk is van uitmuntende kwaliteit met een duidelijke signatuur, ook de regelmaat en de hoeveelheid producties die uit hun handen voortkomen zijn verbluffend.’ 

De Stimuleringsprijs ging naar Splendor, een culturele vrijplaats opgezet door een groep van vijftig ondernemende topmusici en hun publiek, die zich volgens de jury in korte tijd ontwikkelde tot spin in het web van het muziekleven in Amsterdam. Renzo Martens won de prijs voor Beste Prestatie. Martens maakte onder andere de documentaire Enjoy Poverty en ‘schudt ons wakker, opent letterlijk en figuurlijk onze ogen voor dat wat we niet willen zien’, aldus de jury.

Van Hove zei tijdens de uitreiking ontroerd te zijn dat de prijs voor hem en Versweyveld samen was. ‘Ik ben een groot uithangbord voor Toneelgroep Amsterdam en krijg veel aandacht, maar dat betekent niet dat mijn aandeel in de voorstellingen groter is dan dat van hem. Integendeel.’ Versweyveld zei zeer vereerd te zijn dat hij als Belgische Amsterdammer deze prijs van de stad heeft ontvangen.