Filmregisseur Suzanne Raes werkt aan een documentaire over regisseur Ivo van Hove en zijn partner en scenograaf Jan Versweyveld. Ze wil in de film uitzoeken ‘hoe zij iedere keer nieuwe dingen maken en elkaar weten uit te dagen’, vertelde ze in het NPO Radio 5-programma Volgspot.

Volgens Raes hebben Van Hove en Versweyveld samen ‘een theaterrevolutie bewerkstelligd’. Ivo van Hove is directeur en regisseur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Zijn partner Jan Versweyveld is vanaf de jaren tachtig zijn vaste scenograaf.

Raes noemde in het programma Volgspot de relatie tussen de mannen bijzonder. ‘Ze hebben in veel opzichten een enorm interessante relatie, zowel artistiek als de manier waarop zij elkaar gevonden hebben. Ze hebben een heel speciale chemie waardoor ze samen tot ongelofelijke voorstellingen komen.’ Het is nog niet bekend wanneer de documentaire klaar zal zijn.

Suzanne Raes maakte eerder documentaires over onder anderen Jochem Myjer, Boudewijn de Groot en De Dijk. Op 26 april (20.25 uur op NPO 2) is haar documentaire Hier zijn wij over Claudia de Breij te zien. Daarin volgt Raes het maakproces van de voorstelling Hier ben ik, over het levensverhaal van Heintje Davids.

Foto: Ivo van Hove en Jan Versweyveld, Gabriela Herman