Programmeur Ben Lansink heeft tijdens zijn afscheidsavond in de Kleine Komedie op 19 september de Andreaspenning ontvangen. Locoburgemeester Touria Meliani reikte de onderscheiding uit ‘vanwege zijn langdurige en bijzondere inzet voor de Open Bac, het oudste open podium van Amsterdam’.

Meliani benadrukte in haar toespraak hoe Lansink ‘van onschatbare waarde is geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse kleinkunst en de Amsterdamse theaterwereld in het bijzonder’. Vanaf 1988 programmeerde hij iedere dinsdagavond de Open BAC (voorheen Open Bak). Tijdens deze avond is het podium open voor beginnende en gevorderde artiesten die 15 minuten lang (bijna) alles mogen. Lansink startte de open avond in dienst bij de Engelenbak in Amsterdam, en zette vanaf 2013 het werk onbetaald voort.

Door het wekelijks organiseren heeft hij een platform gecreëerd waarbinnen artiesten zich hebben kunnen ontwikkelen en presenteren aan een breed publiek. Voor veel artiesten begon de ontwikkeling van een nieuw theaterprogramma met een optreden in de Amsterdamse Open BAC met Ben Lansink in de coulisse, een kritisch publiek en opbouwende kritiek.

Bij het afscheidsprogramma, gepresenteerd door Raoul Heertje, gaven onder anderen Henry van Loon en Janneke Bijl een muzikaal eerbetoon. Wietske Loebis volgt Lansink vanaf 3 oktober op als programmeur bij Open BAC.