Performers Lisa Verbelen, Wende, Meral Polat, ARIAH LESTER (Lester Arias), het Rosa Ensemble en de Zwitser Thom Luz krijgen vanavond een Award tijdens het gala van de Operadagen Rotterdam. In het Oude Luxor Theater erkent het festival ‘hun bijzondere bijdrage aan het genre muziektheater en opera’.

Operadagen Rotterdam wil met zijn programmering de vinger aan de pols houden van nieuwe vormen van opera en muziektheater. Sinds vorig jaar eert het festival op zijn GALA! een aantal sterke persoonlijkheden binnen het genre.

Er zijn geen aparte prijscategorieën. Alle winnaars krijgen dezelfde trofee. Die dient ‘als bevestiging van een bijzonder traject dat iemand al heeft afgelegd of een duwtje in de rug’, aldus Guy Coolen van het festival. De keuze van de winnaars is, net als de festivalprogrammering, divers. ‘Het gaat niet over een bepaalde stijl, wel om makers die mee helpen het genre te vernieuwen.’

De adviescommissie voor de awards bestond dit jaar uit Viktorien van Hulst (Theaterfestival Boulevard), Elsemieke Scholte (d e t h e a t e r m a k e r), Jerry Aerts (deSingel), Kees Lesuis (Oerol Festival), Jan Zoet (Academie voor Theater en Dans) en Guy Coolen (Operadagen Rotterdam).

GALA! markeert tevens de start van een internationaal professionalsprogramma van Opera Europa. De winnaars krijgen zo ook de kans om internationaal door te groeien.

Foto Wende: Jaap Reedijk