Actrice Henny Orri (1925) krijgt de Blijvend Applaus Prijs 2015, een oeuvreprijs voor een podiumkunstenaar die het actieve theaterleven (deels) heeft beëindigd.

De jury, bestaande uit Dominique Deutz, Hein Janssen en Gislebert Thierens, verkoos Orri ‘omdat zij ruim 55 jaar lang een vooraanstaande en unieke toppositie aan het Nederlandse toneel heeft ingenomen, met uitzonderlijke prestaties in zowel tragedies als in komedies’.

Henny Orri studeerde in 1947 af aan de Amsterdamse Toneelschool en speelde vele dragende rollen bij grote toneelgezelschappen als Toneelgroep Centrum en Toneelgroep Theater. In 1977 kreeg een Colombina voor Christaan Nortiers Deuren en in 1986 de Theo d’Or voor haar rol in Wings, naar een stuk van Arthur Kopit.

In 2009 speelde ze op 84-jarige leeftijd met haar dochter Diane Lensink in het stuk Berm van de Rik van den Bos. Orri was getrouwd met acteur Ton Lensink en regisseur Theo Kling.

De uitreiking van de Blijvend Applaus Prijs zal plaatsvinden op zondagmiddag 22 november 2015 in De Kleine Komedie te Amsterdam.

De Stichting Blijvend Applaus is in 1965 in het leven geroepen om oudere artiesten financieel te ondersteunen in hun oudedagvoorziening. Eerdere winnaars waren onder anderen Mini & Maxi, Ingeborg Elzevier, Paul van Vliet en Ellen Vogel.

Foto: Mark Kohn