In New York is de Nederlandse actrice en theaterdocent Linda Olthof overleden. Olthof speelde tussen 1998 en 2002 in een aantal voorstellingen van Hollandia. Voor haar rol van Zeug in Truus en Connie (onderdeel van Varkens/Boeren) van ZT Hollandia werd ze in 2002 genomineerd voor de Colombina. Sinds 2003 was ze docent Dynamische Training en Fysieke Theatertraining aan de toneelschool en de danser/maker opleiding van ArtEZ in Arnhem.

Olthof studeerde aan de Docent Drama opleiding in Leeuwarden en daarna aan de Toneelschool Arnhem, waar ze in 1995 afstudeerde. Ze speelde in voorstellingen van Johan Simons, Hans Dagelet en Jan Fabre (‘bij Johan kreeg ik de vrijheid een rol te benaderen zoals ik dat wilde. Vanuit het lichaam. En bij Jan leerde ik dansen en acteren tegelijk’, zei ze in een interview met Willemijn Barelds), maar was steeds geïnteresseerd in pedagogiek en volgde trainingen bij Grotowski-leerling Zygmunt Molik. Haar laatste grote theaterrol in Nederland was in Dogville van het Ro Theater in 2006. Ze speelde nog wel in enkele korte films en heel kort in GTST.

In 2008 verhuisde ze tijdelijk naar New York waar ze bij het Theaterlab New York City werkzaam was als artist in residence en docent Physical Actions. Ze bleef daarnaast lesgeven op de toneelschool in Arnhem. Over haar lessen vertelde ze in een interview met Willemijn Barelds, naar aanleiding van de rol als varken in Truus en Connie: “Ik denk dan terug aan hoe ik die rol heb benaderd. Een rol met een bijzondere fysiek. Ik vind het interessant om studenten te leren hoe je zo’n onderzoek aangaat. Het startpunt moet altijd persoonlijk zijn. Het begint bij jezelf. Bij je eigen lichaam. Ook als je een varken speelt. Uiteindelijk gaat het om de intentie waarmee je op de vloer staat. Vooral als je geen tekst hebt. Dan moet je de taal van je lichaam laten spreken.”

Op 30 juli werd Olthof, samen met haar zesjarige zoon, vermoord door haar Amerikaanse ex-man. Ze is 47 jaar geworden.