Danser, choreograaf en docent Simon André is op 29 december op 78-jarige leeftijd overleden. Hij was de eerste Romeo in Rudi van Dantzigs beroemde versie van Romeo en Julia

Simon André was de artiestennaam van Simon Zijlmans (Den Haag, 1942). Hij behoorde in 1956 tot de eerste lichting studenten van de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn afstuderen trad hij in dienst van het Nederlands Ballet, dat in 1961 opging in Het Nationale Ballet.

Zijn grote doorbraak bij het gezelschap was in 1963 met het Russisch Concertprogramma, waarin hij met Panchita de Péri Melodie danste en met Olga de Haas het lyrische duet Moskovsky Valse. André en De Haas werden een vast en succesvol danskoppel, waarbij André volgens het Nationale Ballet opviel ‘door zijn virtuositeit, talent voor draaien en het feit dat hij een uitstekende partner was’.

In 1964 trouwde André met eerste soliste Maria Koppers met wie hij tot 1988 bleef gehuwd. Samen dansten zij onder meer De Vuurvogel en Het Zwanenmeer. In 1965 werd hij bevorderd tot eerste solist. Twee jaar later was hij de eerste Romeo in Rudi van Dantzigs beroemde versie van Romeo en Julia, de eerste grootschalige Nederlandse balletproductie.

In 1971 verliet André het gezelschap om hoofvakdocent klassiek ballet te worden aan het Brabants Conservatorium (nu Fontys) in Tilburg, waar hij later ook artistiek leider van de hbo-dansafdeling werd en meer dan twintig jaar werkte. Eind jaren negentig maakte hij, tot slot van zijn carrière binnen de dans, eigen versies van Het Zwanenmeer voor het balletgezelschap in Belgrado en Giselle voor het Grieks Nationaal Ballet.

Simon André werd enkele weken geleden gediagnostiseerd met kanker. Hij laat drie kinderen achter, waaronder Peter Koppers die eveneens een carrière maakt in de balletwereld en van 1985 tot 1988 aan Het Nationale Ballet verbonden was.

Foto: Simon André in Persephone van het Nationale Ballet, Particam Pictures/MAI. Collectie TIN