Op de gevel van het Nieuwe Luxor Theater flitsen in rode letters zinnen voorbij. Het zijn uitspraken van de genomineerden van de Amateur Musical Awards, waarvan het vierde gala hier vanavond plaatsvindt. ‘Het concept musical spreekt me zo aan omdat bij deze vorm zang wordt gecombineerd met spel, zowel humor als drama belangrijk is en elkaar snel kunnen afwisselen’, rolt er voorbij. En: ‘Een samenwerking van meerdere disciplines die samenkomen tot een krachtig geheel: daarvan onderdeel zijn geeft een enorme kick!’

Het enthousiasme is duidelijk voelbaar bij het gala, dat wat betreft allure niet onderdoet voor de Musical Awards. In de hal van het theater is het een wirwar van hoge hakken, vlinderdasjes en glitterjurken. De genomineerden, die uit alle uithoeken van het land naar Rotterdam zijn gekomen, lopen rond tussen de bekende Nederlanders, die met hun aanwezigheid hun steun aan het initiatief tonen.

Zelfs ’s lands bekendste musicalproducent Joop van den Ende is van de partij, en zal later op de avond de Award voor Beste Musical uitreiken. De aanwezigheid van zulke grootheden maakt de sfeer echter niet minder laagdrempelig; het is vooral een warm samenkomen van bekenden die elkaar kennen van een vereniging of musicalproject. Een beetje gespannen zijn ze wel, want wie gaat er winnen?

Het Amateur Musical Award Gala bestaat sinds 2014 en is professioneel van opzet. Na een voorselectie door de nominatiecommissie, kiest een vakjury onder leiding van theaterrecensent Jacques d’Ancona de winnaars. Aan musicalster Pia Douwes is bovendien de eer om een special talent voor de naar haar genoemde award te kiezen.

De prijzen worden uitgereikt in een grootse theaterceremonie. Er is een mooi modern decor, een origineel openingsnummer van presentator cabaretier Erik Brey en een live orkest (het Grand Circle Orchestra) onder leiding van Gerbrand van Kolck. Die laatste schreef speciaal voor de gelegenheid een aantal arrangementen en medleys, waarin de genomineerden worden gepresenteerd en meteen kunnen laten horen wat ze in huis hebben.

De uitreikingen worden namelijk afgewisseld met optredens van ensembles en solisten uit de genomineerde voorstellingen: Shrek, Spamalot, Blood Brothers en De Producers, bijvoorbeeld. Die laatste, een productie van de Stichting BOV uit Bergen op Zoom wordt de grote winnaar van de avond, met de prijs voor Beste Mannelijke Hoofdrolspeler (Albert-Jan Verhees), Beste Vormgeving en – voor de derde keer op rij – die voor Beste Musical.

Ook leuk is dat er tussen de voorstellingen een paar nieuwe Nederlandse titels zitten. Waar professionele producenten vaak teruggrijpen op een bestaande titel of bewerking maken, zijn er bij de AMA’s drie nieuwe musicals genomineerd: Ik Miauw van Jou, Tess, of de negen levens van Maria Tesselschade en Troje, hoe liefde een stad verwoest. De laatste van Stichting De Theaterbakkerij uit Gouda ontvangt uit handen van Frank Sanders de prijs voor Beste Nieuwe Musical

Sanders, Freek Bartels, Pia Douwes: allemaal spreken ze hun waardering uit voor de energie en het enthousiasme van de amateurs. Dat spat inderdaad van het podium, want bij het nadeel dat ze niet avond aan avond in het theater staan, hebben ze het voordeel dat ze alles geven als ze er wél staan. Sanders krijgt er hoop van, zegt hij in zijn speech: hoop voor de Nederlandse musical. Zo’n compliment is een prijs op zich.

Maar goed, de echte prijzen zijn natuurlijk het belangrijkst. Compleet verrast, oprecht dolblij en tot tranen toe geroerd zijn de winnaars. En dat is misschien nog wel het mooiste om te zien bij dit gala.

Foto: screenshot tv-uitzending TV Rijnmond