Nina Hiddema volgt 1 november Nicolas Mansfield op als directeur van de Nederlandse Reisopera. Hiddema werkt sinds 1 november 2021 al als interim-directeur bij het gezelschap. 

Volgens de voorzitter van de raad van toezicht, Peter van Laarhoven, heeft Hiddema als interim-directeur al laten zien dat zij leiding kan geven aan het operagezelschap. ‘Met haar artistieke en leidinggevende kwaliteiten zijn wij ervan overtuigd dat Nina de juiste persoon is om de veelstemmigheid van de Reisopera de komende jaren verder uit te bouwen.’

Ook Ben Coelman, voorzitter van de personeelsvertegenwoordiging, heeft vertrouwen in de nieuwe directeur. ‘De Nederlandse Reisopera heeft onder leiding van Nina Hiddema nieuwe stappen in het toekomstbestendig maken van de organisatie gezet. Wij hebben er alle vertrouwen in dat zij de medewerkers nog verder stimuleert om de artistieke waarden die de Reisopera kenmerken te koesteren en om nieuwe wegen in te slaan om ons operagezelschap de komende jaren zijn plek in het theaterlandschap te laten behouden.’

Hiddema heeft al eerder als bestuurder in de podiumkunsten en mediasector gewerkt. Zo was ze onder andere directeur en programmeur van Theater Geert Teis in Stadskanaal, interim-manager van Stichting Landgoed Mensinge en directeur-bestuurder van Omrop Fryslân. Van 2017 tot 2021 zetelde ze in de raad van toezicht van de Reisopera.

Nicolas Mansfield nam eind 2020 al afscheid van de Nederlandse Reisopera, waarvan hij sinds 2013 het gezicht was. Met een klein team vond hij de Reisopera opnieuw uit na zware subsidiekorting en wist hij met spraakmakende producties een groot en nieuw publiek voor zich te winnen. Bart van Meijl werd bij het vertrek van Mansfield als eerste aangesteld als interim-directeur. Later volgde Hiddema hem op.

Foto: Annina Romita