Het Nationale Theater stelt een stipendium van 7.500 euro beschikbaar voor het schrijven van een nieuwe toneeltekst die reflecteert op de (nasleep) van de coronacrisis. Geïnteresseerde auteurs kunnen tot 17 augustus een voorstel indienen. De geselecteerde tekst wordt dit najaar gespeeld als onderdeel van het programma Het Nationale Theater speelt altijd. 

Het Nationale Theater vraagt deelnemers een synopsis en twee voorbeeldscènes te schrijven voor een toneeltekst van 60 minuten voor maximaal vier acteurs (géén monoloog), die direct of indirect reflecteert op de gevolgen van de coronacrisis. Het stadsgezelschap benadrukt dat het ‘óók op zoek is naar nieuwe stemmen’. ‘Iedereen kan een verhaal inzenden – dus niet alleen gevestigde toneelschrijvers.’

De geselecteerde auteur krijgt 7.500 euro en de opdracht om de synopsis onder begeleiding van een dramaturg van Het Nationale Theater uit te werken tot een tekst die in het najaar gespeeld kan worden. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door donateurs van Het Nationale Theater.

Voorzitter van de jury is donateur en initiatiefnemer Otto de Witt Wijnen. Hij wordt bijgestaan door Mariana Aparicio Torres (acteur Het Nationale Theater), Willemijn Barelds (dramaturg van Het Nationale Theater), Eric de Vroedt (artistiek leider van Het Nationale Theater), Jasmijn van Wijnen (freelance dramaturg) en Mohamed Ziani (programmeur van Het Nationale Theater). Het secretariaat van de jury zal alle inzendingen anonimiseren.

Meer info en de spelregels zijn te vinden op de website van Het Nationale Theater.