Uit een ‘open call’ van Het Nationale Theater en Theater Bellevue zijn Max Wind en Joeri Heegstra samen verkozen als auteurs van een nieuwe lunchtheaterproductie. Hun theatertekst Exit Poll gaat in maart 2024 in première in Theater Bellevue in Amsterdam, in regie van Belle van Heerikhuizen.

Wind en Heegstra studeerden beiden aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Wind werkte na zijn opleiding onder meer bij het Vlaamse performance-collectief Ontroerend Goed. Heegstra is mede-oprichter van collectief Opening Statement en werkte daarnaast onder meer bij Likeminds. Uitgangspunt voor hun concept Exit Poll is de vraag: wat als tachtig procent van de Nederlanders bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen blanco zou stemmen? Hoe reageren beoogde machthebbers, partijleden en kiezers zelf?

Het auteursduo werd verkozen uit 35 inzendingen, die binnenkwamen op een open oproep die beide instellingen eind vorig jaar deden. Daarin werden potentiële auteurs uitgedaagd in een nieuwe toneeltekst op zoek te gaan naar ‘visionaire en/of invoelbare antwoorden op de huidige crisis’ in een voorstelling die onderstaande vragen thematiseert: ‘Welk effect heeft een hashtag? Heeft het zin je aan een kunstwerk vast te lijmen? Begint een betere wereld echt bij jezelf? Wie durft het tegenwoordig nog aan verantwoordelijkheid te nemen voor impopulaire oplossingen?’ Geïnteresseerde theaterauteurs werd gevraagd om een synopsis, twee voorbeeldscènes en een motivatie aan te leveren. De leescommissie heeft alle inzendingen geanonimiseerd gelezen.

Eerder stelde Bellevue en HNT de deadline voor de open call uit na kritiek uit het veld. Op sociale media klonken voor- en tegenstanders van een dergelijke wedstrijdconstructie voor het uitvaardigen van een opdracht van een nieuwe toneeltekst, waarbij uiteindelijk maar één auteur de uiteindelijke (betaalde) opdracht krijgt. Behalve onvrede over de korte deadline, werd door sommigen de opdracht als behoorlijk ‘dichtgetimmerd’ ervaren voor een open call.

De leescommissie bestond uit Belle van Heerikhuizen, Tom Helmer, Nedra Kenzari, Melissa Knollenburg, Rick Paul van Mulligen en Remco van Rijn. Ook de artistieke directies van Bellevue en HNT kunnen zich vinden in het verkozen auteursduo. Aan een tiental schrijvers over wiens inzending de commissie enthousiast was, is bovendien gevraagd of ze open stonden voor feedback en verder contact.

Exit Poll is van 6 tot en met 31 maart 2024 te zien in Theater Bellevue en wordt gespeeld door HNT-acteurs Soumaya Ahouaoui, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen.

Foto Max Wind (l): Lieke Romeijn; foto Joeri Heegstra (r): eigen archief.