Als je in een callcenter werkt met het doel om niets vermoedende mensen te overvallen en ze van alles aan te smeren waar ze niet op zitten te wachten, dan is Glodi Lugungu geen ideale naam. Dat merkte de in Congo geboren en in het Brabantse Drommelen opgegroeide Lugungu (1992), en dus werd hij comedian, want zijn voetbalvrienden hadden al gemerkt dat hij grappige verhalen kon vertellen. 

Lugungu meldde zich in 2017 bij het Amsterdamse comedygezelschap Comedytrain en won in 2018 de Wim Sonneveldprijs en de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. De jury was erg gecharmeerd van zijn ‘semi-naïeve presentatie’ en zijn ‘sterke en oergeestige verhalen.’ De Volkskrant zag in Lugungu hét comedytalent van 2020. We zijn drie-en-een-half jaar na het AKF en een irritante lockdown-periode verder en nu kan Lugungu met zijn half uurtje van het festival als basis eindelijk zijn première vieren van het programma Ze bedoelen het goed.

Die titel dekt perfect het karakter van Lugungu, een man die geen ruzie wil maken. Hij kijkt heel mild naar de onhandigheid van de medemens die door Black Lives Matter-volgelingen wellicht als institutioneel racisme zou worden bestempeld. Een extra mannetje op die zwarte voetballer, want die gasten zijn supersnel, hebben drie benen en kunnen uren zonder water. De angst in de ogen van de vrouw in de nachtbus die bij dezelfde halte moet uitstappen als die zwarte medepassagier. En een meisje dat op hem afkomt met de opening: ‘Ik ben ook in Afrika geweest.’ Ach, ze bedoelen het allemaal goed, zo bedekt Lugungu dit sociaal gestuntel met de mantel der liefde, ook al denkt hij diep in zijn hart: ‘Sterf!’

Toch zou die innerlijke felheid wel wat vaker aan de oppervlakte mogen komen, want het is allemaal wel heel erg lief en aardig. Lugungu is een goede verteller, vaak geestig, soms zelfs heel geestig, en met een achteloos gevoel voor presentatie, maar ook wel wat makkelijk kabbelend. De lichtvoetige Lugungu heeft een enorme gunfactor. Op het podium staat een innemende vent, die oprecht van zijn moeder en zijn acht broers en zussen houdt en die uitstekend om zich heen kan kijken en zo een vrolijk opgepimpte biografie kan opdienen. Maar alsjeblieft, nooit meer beginnen met ‘Ik liep vandaag door de stad en ik zag…..’ Dat hadden ze hem bij Comedytrain toch weleens mogen vertellen.

Foto: Nick Chesnaye