Het jonge productiebedrijfje Astar Projects heeft zijn eerste ‘podcastmusical’ uitgebracht – vroeger ook wel radiomusical of hoorspel genoemd. Voor een paar euro kun je de vijf afleveringen aanschaffen die het verhaal beschrijven van de fantasy-plaats ‘Utoven’. Het is bestemd voor kinderen vanaf zes jaar en laat zich luisteren als een Eftelingsprookje: avontuurlijke muziek, pratende dieren en een magisch heldenverhaal met twee (verliefde) tieners in de hoofdrol.

In het magische koninkrijkje Utoven jaagt het schaduwmonster van de wraakzuchtige tovenaar Wendell op mensen; één beet ervan en je vervaagt. Het meisje Aza raakt op die manier al jong haar moeder kwijt. Op haar vervaagbed blijkt moeder toevallig te weten hoe je dit monster moet verslaan (met een in het rood van de regenboog gedoopte granaatappel uit een ver land), wat Aza belooft te doen. Ze krijgt daarbij hulp van kroonprins Ilajah, wiens koninklijke ouders jaren geleden verantwoordelijk waren voor de wraakzucht van Wendell. Zij verdreven de tovenaar van zijn geliefde land.

Vijftien stemmen zijn te horen in dit keurige formule-avontuur, waaronder die van Dennis Willekens (Wendell) en Richard Spijkers (Vertell, de verteller). We ontsnappen van een mierenkolonie met goudkoorts, helpen een genderneutrale regenboog om haar ouders – de zon en de regen – weer bij elkaar te brengen en stellen onze vooroordelen bij over sluwe vossen.

Die onaardige vooroordelen zijn een terugkerend en overkoepelend thema, waarover best wat gekibbeld wordt tussen de personages. Een van hen wijst ons op een gegeven moment op de onzichtbare vorm van de podcast, met een opmerking als: ik wou dat niemand kon zien, dan kon ik vrij van vooroordelen leven. Een diversere stemmencast had dat punt nog kunnen onderstrepen, maar dat kun je theoretisch gezien niet horen.

Drijvende kracht achter de productie is de muzikale theaterfamilie Boone. Zus Sylvia is onder andere te horen als mierenkoningin, broer Joachim maakte de opnames en voegde geluidseffecten toe. Allemaal om de visie tot leven te brengen van broertje Alexander, die tekent voor script, regie, muziek, liedteksten en de stem van de sluwe – en uiteindelijk ook lieve – vos Flix.

De podcast komt niets tekort; met heldhaftige bombastische muziek, koorzang en griezelige monstergeluiden zie je het avontuur redelijk voor je en dat is met zo’n bescheiden team een hele prestatie. Wie van ons Nederlands jeugdtheater gewend is dat er ook voor volwassenen een emotionele dubbele laag in zit, moet zijn verwachtingen bijstellen: deze musical is voor kinderen gemaakt, en is met name vanwege alle goede bedoelingen voor hen het luisteren waard.