Steeds meer hoepels en circusattributen, zoals zelfklevende stokjes, krijgt actrice Maartje van de Wetering aangereikt. Ze staat als een leeuwin op een ton te pronk in blauw glitterkostuum. Om haar heen een piste vol zaagsel, als in een echt circus. Ze is een van de sterren in de voorstelling Circus kerstspecial van het Noord Nederlands Toneel. Ondertussen, en dat is het sublieme van deze scène, zingt ze balancerend op een been de wraakaria van de Koningin van de Nacht uit Mozarts Die Zauberflöte met haar extreem hoge coloratuur.

Het Noord Nederlands Toneel heeft een bescheiden traditie met kerstvoorstellingen. In 2009 maakten Ola Mafaalani en Ko van den Bosch een eerste Kerstspecial waarin het Ave Maria klonk naast liederen van David Bowie en Ramses Shaffy. Er werd een vreeswekkend kerstverhaal voorgelezen. Nu beschikt regisseur Ria Marks over een cast van uitbundige, verbeeldingsrijke spelers, onder wie een fantastische Wil van der Meer als de spreekwoordelijk domme clown August. Malou Gorter vertolkt tal van types, van ster-op-leeftijd in het vaudevilletheater (die nog altijd verrukkelijk naast een stoel kan neerploffen) tot de sterkste vrouw ter wereld. In de piste draven en briesen neppaarden. Clown Van der Meer spreekt over een Pools circusgezelschap dat de reizende club vormt.

In een aanstekelijke mengeling van Duits, Italiaans en Engels krijgt de toeschouwer uitleg bij grappen als dopneuzen die uit de lucht regenen, een onwillige leeuw die grommend in de broekspijpen van de dompteur bijt en zelfs het kerstverhaal. Malou Gorter draagt het masker van een uil. Ze wiegt op een schommel heen en weer en de muzikanten spelen dreigende muziek; knersende deuren, zuchtende bomen. Gorter leest het verhaal voor alsof het over twee giraffen gaat. En ja, wankelend en trillend op vier broze poten komt een actrice op als baby-giraffe. Plots volgt weer een circusact waarbij de spelers door de piste draven. Zelfs een ouderwetse springplank nodigt uit tot levensgevaarlijke toeren. Ook het slangenmeisje is van de partij. Het is verrassend te zien hoe deze in tekst en acteerkunst geschoolde acteurs en actrices het metier van het circus tot in de finesses beheersen.

De show is wervelend en feestelijk, met slimme acts en bewuste onhandigheden. Verstilling is er ook: Van der Meer en Gorter schminken zich aan een schminktafeltje, stil en toegewijd tegenover elkaar. Hun gebaren weerspiegelen zich: een blos hier, een zwarte oogstreep daar, een rode neus waar die hoort, een pruik of hoedje. Zo laat deze Kerstspecial zien dat het aloude circus als feestelijke verkleedpartij nog altijd volop leeft. Juist in de dagen voor Kerst is deze onbegrensde blijhartigheid een weldaad. ‘Do you like the show?’ vraagt Maartje van de Wetering aan een toeschouwer. Opeens is Engels de voertaal. En dan klinkt er weer zuidelijk Italiaans vanuit de piste. Deze Kerstspecial is ook nog eens een ode aan een allegaartje aan talen waardoor de mensen elkaar juist verstaan. Wat een ingenieuze gedachte.