Milko Steijvers was directeur van circus Renz, het grootste van Nederland. Circussen hebben het niet gemakkelijk in Nederland, en Renz ging failliet. Nu is hij opnieuw circusdirecteur, van het kleinste circus. Dat staat nu op de Parade.

‘Het kleine tentje van het kleine ventje’ noemt Milko zijn nieuwe onderneming. Hij is inderdaad ondergemiddeld groot, maar door de keuze van zijn uitvoerend personeel lijkt hij groter. Door zijn vakmanschap ook trouwens. Deze man is gepokt en gemazeld in het circusartiestenvak en heeft humor. Mooi om zoveel ambachtelijkheid aan het werk te zien.

De tafel geeft ruimte aan enkele pistes, een duikplankje, een kanonnetje, een loupe, een pincet en nog zo wat. Daar gaat het gebeuren. Het publiek overtuigen is belangrijk, dus moeten de kijkers regelmatig controleren of wat Milko brengt wel zuivere koffie is. Eerst presenteert hij zijn artiesten; in een doosje zien we inderdaad vier zwarte stipjes bewegen. Ze kunnen stuk voor stuk kunsten waar een mens alleen maar van kan dromen. Vijftienhonderd keer je eigen gewicht tillen bijvoorbeeld.

Billy, kampioensvlo uit Amerika, kan dat. In zijn Armani trainingspakje met de Amerikaanse vlag achterop lukt het hem een halve dollar om te duwen. We zien het gebeuren. Tamara uit Honolulu, met haar rieten rokje en haar kokosnotenbikini, balanceert zich op een bal de minipiste rond. (‘Waarom stopt ze nou? Ach, ze zwaait naar het publiek.’) Pietertje uit Eindhoven is een meester van de schoonspringkunst: van een hoog tableau via de nok van de tent een zwembadje in. En Boris uit Moskou laat zich in zijn krokodillenleren motorpak de tent rond schieten. Dat gaat maar net goed.

Milko geeft zijn publiek vooraf de garantie dat men jeukvrij en met een glimlach de tent verlaat. Die belofte maakt hij helemaal waar. Op verzoek doet hij zijn voorstelling parallel in het Engels, dus Het kleinste circus van de wereld is geschikt voor internationaal publiek.