Recensie

Straight Around
NDT2
★★★☆☆ Dans
18 februari 2016 - Holland Dance Festival, Theater aan het Spui, Den Haag - Speellijst
Groteske hoeken en baltsende vogels
Door gepubliceerd 19 februari 2016

Het is een ijzeren formule. Voor de talenten van het Nederlands Dans Theater wordt een mix geselecteerd van bestaand repertoire en nieuwe stukken, die altijd worden gelanceerd als wereldpremières. In Straight Around zorgt Hans van Manen voor de eerste en Edward Clug en het duo Sharon Eyal en Gai Behar voor de nieuwe choreografieën.

Two, dat Hans van Manen in 1990 maakte voor NDT1 op de ‘Berceuse élégiaque van Busoni, is een klassiek, esthetisch ogend duet. Alexander Anderson stelt zich aanvankelijk dienend en vragend op naast, om en onder de wat afstandelijke diva Madoka Kariya. Gaandeweg eist hij meer initiatief voor zich op, maar uiteindelijk blijft hij wat sip achter terwijl zij statig wegschrijdt.

Van Van Manens Solo klopt de titel wel voor de muziek (delen uit Bachs eerste vioolpartita), maar niet voor de dans. Drie dansers gaan wat je nu een battle zou noemen met elkaar aan, met gehoekte lichaamsdelen en hakende polsen. Alsof De verwoeste stad van Zadkine tot leven is gewekt en in hoog tempo zijn statische verleden van zich afschudt. Naast Helias Tur-Dorvault en Miguel Duarte maakt de watervlugge frêle Gregory Lau indruk.

Na de blik terug in de tijd zorgen choreografen uit Israël en Roemenië voor nieuwe stukken. Het groteske, expressionistische element van Solo zet zich voort in Feelings van Sharon Eyal en Gai Behar, die hun wortels onder meer in de vermaarde Batsheva Dance Company in Tel Aviv hebben. Feelings begint met een mooie solo waarin Alice Godfrey bedachtzaam lichaamshoudingen en bewegingen uitprobeert, met dan ineens wijd uitslaande armen en benen. De negen dansers die opkomen lijken haar te zien als de vanzelfsprekende leidster, golven met haar mee en kopiëren haar bewegingen. Ze zouden faunen op een open plek in het bos kunnen zijn, of aliens, in hun bleke pakken. In hun schijnbaar rituele verering en hun mechanische motoriek hebben ze soms iets van marionetten. Na het applaus volgt onverwacht nog een duetje, waarin twee mannen als baltsende vogels om elkaar heen draaien.

Handman van de Roemeense choreograaf Edward Clug, artistiek directeur van het Sloveense Maribor Ballet, is veelzijdig en levendig. Op de muziek van Milko Lazar voor een repetitieve piano met drums die een vrijere rol hebben, komen negen dansers stampend op in diagonalen. Daarop volgt een dynamische afwisseling van soli, duetten en groter bezette delen. Ook Clug maakt graag gebruik van hoekige, abrupte bewegingen, waardoor de dansers aan poppen doen denken.

Straight Around is een afwisselende dansavond met zeer getalenteerde dansers van rond de twintig. Ze verdiepen zich in bestaand werk, maar zetten ook de eerste versie ooit neer van nieuwe choreografieën. Een voorschot op een hopelijk gloedvolle toekomst.

Foto Feelings – Sharon Eyal & Gai Behar/NDT2: Joris-Jan Bos

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Elders

de Volkskrant
★★★★☆
'Indrukwekkend mysterieus is danseres Alice Godfrey in de wereldpremière van het hippe Israëlisch duo Sharon Eyal & Gai Behar. Haar rood gemaakte haren vlammen op in het huidkleurig tableau. Haar bleke gezicht en ijle bewegingen ogen haast tragisch, als breekbare, hippende kraanvogel met geknakte polsjes. Fraai is ook het negental dat het als verende massa met gebogen rug tegen Godfrey opneemt. Feelings, op donkere jazzy klanken en ritmische drums, eindigt abrupt, met een secuur mannenduet. Dat smaakt naar een afrondend groepsdeel.' Annette Embrechts
Het Parool
★★★☆☆
'De choreografie (Feelings) is uiterst gearticuleerd en gedetailleerd, maar behoudt tegelijkertijd een geïmproviseerd aandoende, vrije en intuïtieve kwaliteit. (...) Het andere nieuwe werk in dit programma, Handman van de Sloveen Edward Clug, steekt vergeleken met Eyals live uitgevoerde aliensfilm bleekjes af.' Jacq. Algra

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

 • Elders

  [cf "quote1_krant"]
  ★★★★☆
  [cf "quote1_dequote"] [cf "quote1_auteur"]
  [cf "quote2_krant"]
  ★★★☆☆
  [cf "quote2_dequote"] [cf "quote2_auteur"]