In de ruimte van de Reuzenhal, een voormalig overslagcentrum in de Utrechtse wijk Overvecht dat sinds een aantal jaren door De Dansers als uitvalsbasis voor hun werk wordt gebruikt, vond Jasper van Luijk inspiratie voor zijn voorstelling Shifted over sociaal isolement en vervreemding. Het zijn aansprekende thema’s onder de jongste generatie dansmakers.

Jasper van Luijk heeft zijn opleiding aan Artez nog niet voltooid maar al volop werk dit seizoen. Hij creëerde choreografieën voor het Korzo New Talents-programma tijdens het Holland Dance Festival, bij Danstateliers en Conny Janssen Danst. Zijn meest recente voorstelling ging tijdens Festival a/d Werf in Utrecht in première.

Als de toeschouwers plaatsnemen op houten tribunes en verhogingen rondom de kale betonnen vloer, zijn nog maar twee dansers van in totaal vijf zichtbaar, vier vrouwen en een man. De anderen vallen na verloop van tijd de open ruimte binnen. Aanvankelijk alleen opererend ontstaat er hier en daar toenadering in duetten, totdat alle vijf zich hand in hand in een lange sliert voortbewegen als schakels van een ketting, of zij elkaar omarmen, allen dicht tegen elkaar aan gedrukt.

Dit eerste deel van Shifted wordt afgesloten wanneer toegang tot de andere helft van de hal wordt gecreëerd door het verrijden van een houten wand. Als het publiek de dansers geruisloos volgt, is dit de opmaat voor een verdere herverdeling van de ruimte gedurende de voorstelling waarin afstand en nabijheid een belangrijke rol spelen, tussen de dansers onderling maar ook met het publiek dat telkens opnieuw zijn plaats moet bepalen.

De geluidscompositie in de eerste ruimte heeft plaatsgemaakt voor live muziek. De danstaal is rauw en bij vlagen heftig, zeker als de snoeiharde gitaarmuziek de dansers lijkt voort te drijven. Van Luijk eindigt krachtig met een beklemmende solo waarin een danseres bedolven wordt onder een neervallend doek en zich aan deze verstikkende situatie probeert te ontworstelen. Het publiek is hierdoor ook in een hoek samengedreven en kan geen kant meer op. Door de intensiteit in de uitvoering van de dans en het inventieve gebruik van de bijzondere ruimte, weet Jasper van Luijk met Shifted zijn thema goed over het voetlicht te brengen.

(foto: Menno van der Meulen)