Vandaag verschijnt een extra dik zomernummer van vakblad Theatermaker. Thema is ‘Artiesten en eten’, met verhalen over onder andere theaterkoks Phi Nguyen en Maureen de Jong, voeding voor dansers, de favoriete recepten van opera- en musicalzangers én de verkiezing van het beste theaterrestaurant. Met recepten!

De band tussen theater en gastronomie is hecht, van de gezamenlijke maaltijd voor het spelen, tot de artistieke restaurants op de zomerfestivals en van de zorg voor lichaam en stem tot de vele theatermakers die de catering in zijn gegaan.

Theatermaker interviewde een flink aantal dansers en musical- en operazangers over het eten waar ze lekker op spelen. Fotograaf Anna van Kooij zocht groepen op en keek hoe ze eten voorafgaand aan hun voorstelling.

Bo Tarenskeen sprak Phi Nguyen en Maureen de Jong – beiden zowel theatermaker als kok. Choreograaf Karin Post schreef een artistieke bijdrage op basis van het Futuristisch Kookboek van Marinetti, met beeld van Joep van Lieshout en Rob Birza.

Daarnaast presenteert Theatermaker natuurlijk de winnaar van de Theaterkrant-verkiezing van het beste theaterrestaurant van Nederland. Fransien van der Putt schreef een essay waarin eten een iets metaforischere rol speelt: op basis van het Kannibalistisch Manifest van Oswald de Andrade bekeek ze een aantal voorstellingen waarin het verleden op nieuwe manieren wordt opgeslokt en verteerd.

Buiten het thema zijn er artikelen over Thea Doelwijt, Tom Blokdijk en de opkomst van de regioproductie. Ten slotte kijkt het zomernummer vooruit naar enkele voorstellingen op de aankomende zomerfestivals.

Geen abonnement? Test ons (kennismakings)abonnement of haal dit nummer los bij een van de verkooppunten. Alle artikelen van Theatermaker zijn ook online voor iedereen beschikbaar. Niet-abonnees kunnen de artikelen lezen tegen een kleine betaling. Voor abonnees blijven de stukken natuurlijk gratis. Abonnee en nog geen inlogcode? Mail naar info@theatermaker.nl.

Foto: Anna van Kooij