Met een Tupperware-bakje op schoot in de file, in de kantine van het theater of tijdens een rustig moment alleen in de kleedkamer. Waar eten podiumkunstenaars voor dat ze opgaan, hoe kort van te voren en welke maaltijd bevalt dan het best? Theatermaker maakte een rondje en noteerde hier en daar een recept.

Nurlaila Karim

Nurlaila Karim neemt twee keer per week de hoofdrol van Donna in Mamma Mia! over van Antje Monteiro. Ze eet vaak in haar kleedkamer en af en toe in de kantine, om bij te kletsen.

‘Ik heb drie kinderen. Nadat ik ze naar school heb gebracht, doe ik boodschappen en maak ik alvast eten om ’s avonds mee te nemen naar het theater. ’s Middags rond vier uur eet ik samen met mijn kids een goeie stevige maaltijd. Maar ’s avonds is het wel lekker om niet met een volle maag het toneel op te moeten en eet ik dus iets lichters. Ik eet vaak als de show al is begonnen. Dan heb ik nog een kwartiertje voor ik op moet. Ik zorg dat er veel eiwitten in mijn avondeten zitten, zodat ik niet snel een hongergevoel krijg.

Meestal eet ik in mijn kleedkamer, tussen de bedrijven door. Als je twee shows op een dag hebt is het fijn om je daar even terug te kunnen trekken. In het Beatrix Theater hebben we ook een hele goeie kantine. Af en toe ik eet ik daar, dan zie ik mijn collega’s en klets ik even bij. Ik speel nu maar twee dagen per week en als ik een tijdje niet in het theater ben geweest is het wel fijn om ze weer te spreken bij het eten.

Sinds februari volg ik een dieet: metabolic balance. Mijn bloed is geprikt en aan de hand daarvan is gekeken wat het beste voedingspatroon voor mij is. Ik eet geen koolhydraten, drink geen zuivel en mag geen suiker. Wel veel groenten en mango’s, en ik vreet me suf aan avocado’s. Vaak neem ik wat roggecrackers met kipfilet en mango mee naar mijn werk voor een snelle hap. En ik drink heel veel (warm) water om alle gifstoffen goed af te voeren.

Ik ben Indisch, en als ik haast heb en iets snels wil koken, maak ik nasi goreng.’

René van Kooten

René van Kooten reist deze lente het land door met de intieme voorstelling The Bridges of Madison Countyalvorens hij zich opmaakt voor een rol in de grootscheepse musical Anastasia (vanaf september). Tijdens de tour van Bridgesis knoflook uit den boze vanwege de vele liefdesscènes met zijn tegenspeelster.

‘Ik eet meestal voor de voorstelling, tussen half zes en zes uur – niet te kort van tevoren, want dan ben ik de hele avond mijn eten aan het herkauwen. Eten doe ik vaak in de artiestenfoyer of in mijn kleedkamer, maar als ik in de file sta moet het in de auto met een Tupperware-bakje op schoot. Die files zijn wel een uitdaging, net als te weinig tijd hebben om goed te eten of zó vroeg weg moeten dat je geen tijd hebt om te koken.

Het liefst maak ik mijn eten ’s middags voordat ik de auto in stap naar het theater en neem ik het mee om op te warmen. Af en toe maakt mijn lief hartige taart die ik de volgende dag mee kan nemen. Ik probeer goed te variëren, zodat het gezond blijft. Toeren op zichzelf is al pittig genoeg en gezond eten is essentieel als je het vol wilt houden. Als dat erbij inschiet, voel je het meteen. Daarom eet ik veel groenten en pasta, rijst met kip of hartige taart dus, bijvoorbeeld met spinazie of prei. Ik probeer niet al te scherp te eten en op te passen met knoflook, anders gaat mijn tegenspeelster van haar graat! Haring met uitjes zijn om diezelfde reden niet zo’n goed idee. Maar verder eet ik eigenlijk alles, als het maar een beetje vers is.

Ik maak ’s middags vaak tortellini met spinazie, basilicum en een saus. Dit gerecht is snel en makkelijk te maken, er zit geen vlees in en wordt gemaakt met veel verse groenten.’

Favoriet recept: tortellini met verse groenten en kruiden
De pasta maak je met tortellini, kaasbolletjes, 600 gram verse spinazie, wat kookroom, een scheutje witte wijn, een fles sugo en verse Italiaanse kruiden.

Met wat geraspte Parmezaan eroverheen ben je klaar!


Ruth Sahertian

Aanstormend talent Ruth Sahertian werd al genomineerd voor een Musical Award voor haar rol in All Starsen speelt dit seizoen in ’t Schaep met de 5 Pooten. De bitterballen en toastjes met brie in de voorstelling blijken vooral een illusie.

‘De bitterballen zijn mooi nagemaakt, maar die worden niet daadwerkelijk gegeten. Alleen Jeske van de Staak, die Lena speelt, eet op het toneel. Zij heeft bij elke outfit een bijpassende snack; bij geel een banaan en bij groen een appel. Maar de toastjes met brie zijn nep.

Op dit moment ben ik aan het dubbelen. Ik ben understudy voor twee rollen, waarvoor ik overdag repeteer tot half vijf. Daarna eet ik in het artiestencafé van het DeLaMar Theater. Ze hebben een gevarieerd aanbod met altijd een goede vegetarische optie. Alleen als er iets op het menu staat waar ik geen zin in heb, haal ik zelf iets bij de Albert Heijn.

In de pauze van de voorstelling eet ik fruit, maar als ik ’s avonds om elf uur klaar ben heb ik vaak nog lekkere trek. Omdat het vaak zo laat wordt, heb ik de volgende ochtend geen zin om uitgebreid te koken. Als we later dit jaar op tournee gaan, is dat anders. Dan zijn de repetities overdag voorbij en hoef je aan het eind van de middag pas bij de castbus te zijn, en heb ik zelf tijd om iets te regelen.

Mijn vader, die half Moluks is, is bezig een eigen cateringbedrijf op te zetten, Rudy’s Resto. Toen we afgelopen seizoen toerden met All Starskookte hij regelmatig voor de cast. Dat werd gewaardeerd; het is fijn om, als je fysiek zo hard bezig bent, een goede volle maaltijd voorgeschoteld te krijgen zonder er zelf veel moeite voor te hoeven doen.

In de zomer maak ik vaak deze frisse Indonesische krachtsalade. Hij is in vijftien minuten klaar; handig als je weinig tijd hebt.’

Favoriet recept: vegetarische Salad Kuasa

Salade

  • 250 g haricots verts (sperziebonen kan ook)
  • 150 g witte kool, fijngesneden
  • 150 g wortel, julienne gesneden
  • 1 rood pepertje, zaadlijst verwijderd en in ringen
  • 125 g taugé
  • 15 g geraspte kokos

Dressing

  • 20 g gebrande, ongezouten cashewnoten
  • 50 ml ketjap manis
  • 50 ml zoete chilisaus
  • 1 limoen, alleen het sap

Maak de haricots verts schoon en verwijder de uiteinden. Blancheer 1 à 2 minuten in een ruime pan met kokend water en spoel daarna direct af met koud water. Laat goed uitlekken.

Doe de cashewnoten, ketjap, chilisaus en limoensap in de keukenmachine en maal fijn. Er mogen nog best wat kleine stukjes cashewnoten zichtbaar blijven. Als de dressing te dik is kun je wat water toevoegen.

Doe de haricots verts, witte kool, wortel, rode peper, taugé en kokos in een kom en hussel om met wat dressing.

Selamat makan!


Silencio Pinas

Als vocal swingin The Lion Kingneemt Silencio Pinas elke avond één van de zeven verschillende ensembletracks op zich. Daarnaast is hij understudy voor de rol van Mufasa. Goed plannen is voor Silencio belangrijk om te voorkomen dat hij een maaltijd overslaat.

‘Je moet in vorm blijven, zeker als swing. Er wordt een wekelijkse bezetting gemaakt, maar in de week zelf kan er nog van alles veranderen doordat spelers uitvallen wegens ziekte of andere verplichtingen. Het kan zijn dat je voor één show gepland stond, maar je er acht moet doen. Dat is dan acht keer per week topsport. Om dat vol te houden eet ik vooral véél, maar wel in kleine porties.

Ik eet bijna alles. Ik probeer gezond te eten, maar af en toe ook een frietje. Overdag eet ik veel fruit voor extra energie. Ik vergeet vaak hoeveel calorieën je verliest door te bewegen, en daarbij maak je relatief lange dagen. Het is best lastig om goed te blijven eten. Met mijn schema moet ik vroeg weg van huis en ben ik ’s nachts rond half een pas thuis. Vooral het ontbijt is lastig. Meestal schiet dat erbij in ten behoeve van een extra uurtje slaap.

Op de dagen dat ik werk probeer ik geen alcohol te drinken. Ook ben ik geen fan van zuivelproducten zoals chocomel, daar krijg ik slijm van waardoor ik voortdurend moet kuchen. Niet handig als je moet zingen.

Meestal eet ik in het artiestencafé, een uur voor de warming up. Er is een afwisselend menu, soms ook met pizza of hamburgers. Dat moet kunnen, we bewegen immers genoeg. Soms kook ik zelf voor de hele week: lichte, gevarieerde maaltijden zoals een koude salade, pasta of rijst. Tussen twee shows sta ik dan met tientallen collega’s in de file voor de magnetron.

Ik ben megafan van pasta pesto, maar laatst heb ik Thaise curry gemaakt en die beviel heel goed.’

Dossiers

Theatermaker juli 2019