Chris de Jong is op 22 juni onverwacht overleden. Hij was zakelijk leider bij Theater Peeriscoop & Studio Peer in Gorinchem, en daarvoor bij tal van andere culturele instellingen. In 2021 ontving hij nog een Koninklijke Onderscheiding.

In verschillende zakelijke functies, van zakelijk leider, bestuurderslid, penningmeester tot fondsenwerver, was Chris de Jong (1949) de afgelopen jaren betrokken bij vele culturele instellingen. Vaak adviseerde hij vanuit zijn eigen bedrijf STOA (Raadgevend Bureau voor de Kunsten), dat hij in 1978 in Amsterdam had opgericht.

In de theatersector zette hij zich de laatste jaren vooral in voor poppen- en objecttheater, zoals bij Studio Peer/ Fred Delfgaauw Theaterproducties, de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel en poppentheater Damiet en het Internationaal Poppentheater Festival in Dordrecht. Vorig jaar werd hij in Theater Peeriscoop benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Jong was eveneens medeoprichter van Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam-Katendrecht, dat door middel van kunst, cultuur en (persoonlijke) verhalen zo veel mogelijk mensen met elkaar en met de stad wil verbinden. Hij bedacht er meerdere innovatieve financiële oplossingen, waaronder eigen ‘Belvédère obligaties’. ‘Met hem konden we de wereld opschudden, buiten alle gebaande paden het onmogelijke mogelijk maken’, schrijft de stichting in een memoriam op haar website. Bij het Verhalenhuis was De Jong vaak te vinden. Hier is hij ook overleden, vorige week woensdag op het zonnige terras.

Op 1 juli (11.30 – 13.30 uur) is er een openbare afscheidsdienst in Arminius Rotterdam.