Jelle Snijder, zakelijk leider van De Utrechtse Spelen (DUS), legt per 1 december zijn functie neer. Ook stapt de voltallige Raad van Toezicht op. Jos Thie zal als artistiek directeur uit het bestuur terugtreden, maar aanblijven als artistiek leider. Dit is het gevolg van de grote financiële problemen die bij het gezelschap zijn ontstaan.

Roel Freeke is door de Raad van Toezicht benoemd tot algemeen directeur ad interim. Freeke heeft een achtergrond als financieel adviseur van gemeenten en non-profitinstellingen. Zijn adviesbureau Necker van Naem kreeg een maand geleden van de gemeente Utrecht de opdracht het herstelplan van DUS te beoordelen. Een week later werd hij door de Raad van Toezicht gevraagd om als interim bestuurder bij DUS te beginnen.

De komende maanden worden de leden van de Raad van Toezicht vervangen. Op 15 oktober treedt het eerste lid af en de voorzitter zal als laatste vertrekken. Na de vorming van een nieuwe Raad zullen er keuzes worden gemaakt over de leiding van het gezelschap en de vacatures worden ingevuld.

De toekomst van De Utrechtse Spelen ligt nu in handen van het Rijk, dat binnenkort zijn besluit over de subsidietoekenning bekendmaakt. Staatssecretaris voor Cultuur Halbe Zijlstra heeft de jaarlijkse subsidie van 1,5 miljoen voorlopig opgeschort. Freeke verwacht met het vertrek van de zakelijk leider en de Raad van Toezicht een positief signaal af te geven aan het Rijk. Freeke: ‘Het zal in elk geval niet tegen ons werken.’

(foto: Jelle Snijder)