De Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel kent de Wim Meilinkprijs 2017 toe aan theatermaker Rieks Swarte. Hij krijgt de prijs voor zijn hele oeuvre. Het duo BetweenTwoHands ontvangt de Ruth van der Steenhovenprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge en beginnende poppenspelers die zich verder willen bekwamen in het vak. De prijzen worden op 2 september uitgereikt in Poppentheater Damiet van Dalsum in Dordrecht, tijdens het Internationaal Micro Festival. 

Met zijn’enorme staat van dienst en een omvangrijk oeuvre’ stak Rieks Swarte volgens de jury met kop en schouders boven de andere genomineerden voor de oeuvreprijs uit. ‘Hij heeft een indrukwekkend repertoire opgebouwd, waarmee hij zowel een volwassen als een jeugdig publiek bereikte. Met zijn speelgoedvoorstellingen is hij een inspiratiebron voor veel theatermakers geworden.’

BetweenTwoHands – bestaande uit Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek, beiden afgestudeerd aan de Rietveld Academie – is volgens de vereniging ‘een echte aanwinst voor het objecttheater in Nederland’. ‘De beeldtaal is abstract, maar weet de fantasie te prikkelen. Het verwijst naar een eigen universum met een absurdistisch kantje.’
 
De Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel, de NVP-UNIMA, reikt de Wim Meilinkprijs sinds 1980 uit. De naamgever van de oeuvreprijs was één van de medeoprichters en jarenlang voorzitter van de vereniging. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.500 en een plaquette, ontworpen door Jeanne van Midde. In 2015 ging de eer naar naar het Amstelveens Poppentheater.

De Ruth van der Steenhovenprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en bestaat uit een bedrag van € 500 en een oorkonde ontworpen door Baukje Scheppink. De beloning is in het leven geroepen na het overlijden van Ruth van der Steenhoven op 5 juni 2016. Hij stimuleerde bij de vereniging decennia lang jonge en beginnende mensen om het poppentheatervak goed te leren.

Foto: Rieks Swarte – Via Rudolphi