Stichting Firma Rieks Swarte beëindigt met ingang van 1 januari 2014 haar activiteiten. Het Haarlemse toneelgezelschap ziet zich hiertoe genoodzaakt vanwege een ernstig verschil van inzicht tussen de oprichters van de stichting en het wegvallen van inkomsten uit co-producties.

Firma Rieks Swarte is hierdoor niet in staat om het beleidsplan uit te voeren dat aan de subsidietoekenning van het Fonds Podiumkunsten ten grondslag ligt. De aangekondigde geleidelijke overdracht van de artistieke leiding aan Gienke Deuten kan dan ook niet doorgaan.

Door tegenvallende inkomsten werd de organisatie gedwongen artistieke en financiële keuzes te maken, die de enorme diversiteit binnen het gezelschap op scherp stelden. Dit heeft geleid tot een onontkoombaar verschil van inzicht. Het bestuur zal met het Fonds Podiumkunsten in gesprek treden over de ontstane situatie en de afbouw van de activiteiten van de stichting.

Het bestuur hoopt aan een aantal verplichtingen naar de samenwerkingspartners in de eerste helft van 2014 te kunnen voldoen. Dit betreft onder andere de reprisetournee van De storm die het gezelschap in 2011 met de Toneelmakerij maakte.

(De storm – Firma Rieks Swarte en de Toneelmakerij)