19 augustus 1895 startte Eduard Jacobs als vaste pianist en liedjeszanger in een Amsterdams café aan Quellijnstraat. Met zijn satirische liederen bracht hij een nieuw geluid, waarin het leven in de stad uitvoerig werd bespot. Zijn optredens worden beschouwd als de eerste professionele cabaretuitvoeringen in Nederland. Drie tips om vandaag stil te staan bij 125 jaar cabaret.

1. Zwartekat Podcast

Ter ere van het jubileum start cabaretsite Zwartekat met een nieuwe podcastreeks over de geschiedenis van het Nederlands cabaret. Een jaar lang blikt Richard van Bilsen maandelijks terug op een decennium. Tussendoor verschijnen specials over specifieke onderwerpen of personen. De eerste aflevering gaat over Le Chat Noir – het Parijse café waar Eduard Jacobs zijn inspiratie opdeed.

2. Volg Jacques Klöters op Facebook

Cabaretier, programmamaker en cabarethistoricus Jacques Klöters zet al jarenlang vrijwel dagelijks een anekdote of liedtekst op Facebook uit het Nederland cabaret. Vandaag trakteert hij zijn volgers op een uitgebreide vertelling over Eduard Jacobs, waar hij over zong in Amsterdam en hoe hij werd ontvangen. Klöters is ook te horen de podcastaflevering van Zwartekat.

3. Luister Aron Elstaks compilatie van liederen tijdens zomerspijkers terug

Heb je niet zo veel tijd, luister dan toch even Aron Elstaks vijf minuten durende compositie van 125 jaar aan cabaretliederen. Hij zingt allerlei pareltjes: van Jean-Louis Pisuisse in 1917 tot Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk in 2016.

Wim Ibo over Eduard Jacobs’ ‘schokkende daad’: