Toneelgroep Maastricht heeft de titel van het toneelstuk Moszkowicz veranderd na een sommatie van Moszkowicz Advocaten te Utrecht. Het stuk over de opkomst en ondergang van strafpleiter Bram Moszkowicz heet nu De advocaat.

De neef van Bram Moszkowicz, Max Moszkowicz junior, is cineast en blijkt zijn familienaam als merk te hebben geregistreerd in een aantal domeinen, waaronder entertainment. Dat geeft hem alleenrecht voor het gebruik van de naam als titel van een film of toneelstuk.

Advocaat Joep Koster van Toneelgroep Maastricht laat weten dat het gezelschap uit proceseconomische motieven heeft besloten gevolg te geven aan de sommatie. Hoewel hij van mening is ‘dat Max de geslachtsnaam Moszkowicz niet kan monopoliseren – het toneelstuk gaat immers over zijn oom Bram’.

De naamswijziging heeft volgens het gezelschap niets te maken met eventuele bezwaren van Bram Moszkowicz. De strafpleiter heeft verschillende keren met regisseur Michel Sluysmans over de voorstelling gepraat en laten weten het een interessant project te vinden.

Acteur Porgy Franssen speelt de hoofdrol in De advocaat. De voorstelling gaat op zondag 5 maart 2017 in première in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Foto: Stephan Vanfleeteren