Manuel Kiros Paolini, Thanasis Deligiannis en Akim Moiseenkov zijn de eerste drie deelnemers van Spr!tzl, een nieuw atelier voor jonge makers van Silbersee. Dat maakte het muziektheatergezelschap zondag bekend tijdens een kick off in de A’DAM Toren in Amsterdam Noord. Silbersee zal de makers en hun eigen formaties het komende half jaar op artistiek, zakelijk en productioneel vlak ondersteunen. De resultaten krijgen een plek in het nieuwe eendaagse Spr!tzl Festival op 7 juli 2018 aan de noordelijke IJ-oever.

Silbersee noemt zichzelf een ‘productiekern voor onorthodox muziektheater en experimentele opera’. De groep maakt voorstellingen waarin uiteenlopende disciplines versmelten, met muziek en de menselijke stem als leidmotieven. Met Spr!tzl wil Silbersee jonge makers uit allerlei hoeken van het kunstenveld de gelegenheid bieden om nieuw werk te ontwikkelen dat de grenzen van hun eigen kunstdiscipline te buiten gaat.

Zondag hebben de eerste geïnteresseerde kunstenaars hun projectplannen gepitcht voor een interdisciplinaire vakjury, bestaande uit Roni Haver (Club Guy & Roni), Henk Heuvelmans (Gaudeamus), Joop Mulder (Sense of Place), Jan Zoet (Academie voor Theater en Dans) en Romain Bischoff (Silbersee). Zij kozen voor de plannen van danser en theatermaker Manuel Kiros Paolini met zijn groep Teddy’s Last Ride, componist en regisseur Thanasis Deligiannis met zijn muziektheatergroep I/O en live electronics-performer Akim Moiseenkov met zijn groepsleden Dave Wismeijer en Jelle Huiberts. Zij ontvangen een ontwikkelbudget van maximaal 20.000 euro om hun project onder mentorschap van Silbersee te verwezenlijken.

Foto: Bas de Brouwer