Tachtig jonge Rotterdamse makers eisen in een open brief aan wethouder Pex Langenberg een stem in het Rotterdamse talentontwikkelingsbeleid. Ze ondersteunen het vernieuwde programma dat de Rotterdamse Raad voor Cultuur eind april presenteerde. Maar ze missen inspraakmogelijkheden van de jonge makers zelf. ‘Want wij zijn het, waarover wordt nagedacht en geschreven: die nieuwe generatie, de urban scene, de nieuwe garde’. De makers stellen in de brief een ‘counterpartner’ voor die een brug kan slaan tussen de gevestigde orde en henzelf.

In de brief benoemt de pluriforme groep van jonge, diverse makers hun belang voor de gewenste vernieuwing in de sector. ‘Wij zijn in staat om in Rotterdam cultuuraanbod te brengen dat aansluit bij de nieuwe generatie cultuurpubliek.’

Ze pleiten in de brief voor een counterpartner vanuit de gemeente die de makers kan begeleiden in professionalisering en wegwijs kan maken in ‘regeltjes, subsidie- en vergunningenland’. De nieuwe garde is divers en voldoet vaak niet aan de bestaande criteria voor artistieke kwaliteit. Daarom moet de counterpartner de ‘scene’ goed kennen om deze te kunnen vertegenwoordigen.

De briefschrijvers benadrukken dat ze geen behoefte hebben aan ‘langdurige en ingewikkelde aanvraag- en besluitvormingsprocessen’, ‘een dure intendant die het belang van vernieuwing in de culturele sector vertaalt naar artistiek hoogdravende plannen’ en ‘programmeurs en directies van culturele instellingen die ja zeggen en nee doen’.

De brief is ondertekend door onder anderen Kenneth Asporaat van Ken Theater en Huis van Asporaat, Imanuelle Grives (actrice), Rajae El Muhandiz (zangeres/theatermaker en lid Raad van Cultuur), Shirma Rouse (zangeres), Stacii Samidin (fotograaf), Derek Otte (spoken word/stadsdichter), Y.M.P. (spoken word artiest/producent/ondernemer), Tjeerd Hendriks (Groos), Immanuel Spoor (de nieuwe lichting/On track Agency), Ashley Nijland (RAAF), Renée Trijselaar (Well Played) en Carlijn Sonneveldt (Stichting XclusivCompany/Luxor Theater).

Lees de brief van de tachtig jonge makers hier.

Foto: Fred Ernst