De opleiding Drama van het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound) in Brussel is onderscheiden met de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Podiumkunsten 2014. De Vlaamse Minister van Cultuur Sven Gatz overhandigde de prijs, 12.500 euro en een bronzen beeldje, tijdens de slotavond van het Vlaams Theaterfestival op 12 september jl. Diezelfde avond werd de Roel Verniers Prijs uitgereikt aan Sachli Gholamalizad, een van de jonge makers van Circuit X.

Het RITCS is een internationale opleiding van de School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel, waar zevenhonderd studenten een professioneel of academisch gerichte opleiding in de audiovisuele kunsten of podiumkunsten volgen. ‘Al meer dan een halve eeuw is het RITCS een kweekvijver van creatieve talenten in de wereld van de film, animatiefilm, televisie, radio en documentaire, letteren en theater. Ze dragen stuk voor stuk het creatieve vakmanschap van Vlaanderen uit in de hele wereld’, zei minister Gatz.

Sachli Gholamalizad won de Roel Verniers Prijs voor haar voorstelling A reason to talk. Dankzij Het Theaterfestival en Circuit X krijgt de winnaar 3000 euro. Volgens de jury weet Gholamalizad een persoonlijk verhaal universeel te maken. ‘Ze schetst een ontroerend maar ook hard portret van een familierelatie waarmee ze het actuele thema ‘identiteit’ aansnijdt en een belangrijk hedendaags verhaal vertelt.’ In Nederland is de voorstelling op 16 september te zien in Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond.

Foto A reason to talk – Sachli Gholamalizad: Sarah Oyserman