Het Zwolse Theater Gnaffel stopt per 1 juli 2024 met het maken van voorstellingen. Dat maakt het gezelschap vandaag bekend. Artistiek leiders Elout Hol en Dorret Pinkster maakten de afgelopen 37 jaar 60 verschillende producties, waarvoor ze zelf alle 370 poppen vervaardigden.

Gnaffel werd in 1987 in Zwolle opgericht door Elout Hol en Dorret Pinkster. Hol werd artistiek leider, poppenmaker, regisseur en speler. Pinkster werd artistiek coördinator en coachtte jonge theatermakers bij het gezelschap.

In het begin speelde Hol hoofdzakelijk solovoorstellingen, zoals De Pottenkijkster en Durven in het donker. Vanaf 2002 stond hij samen met professionele acteurs op het toneel en later ook met jonge theatermakers. De laatste jaren richtte hij zich steeds meer op het regisseren.

Gnaffel won drie Zilveren en twee Gouden Krekels, de belangrijkste jeugdtheaterprijzen. ‘Elout Hol is een buitencategorie in het poppentheater’, schreef de jury in 2013 toen hij voor zijn poppenspel een Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumprestatie’won . ‘Via zijn poppencreaties meet hij zich al jaren op het podium een “meervoudige persoonlijkheid” aan. Hij bezit een fenomenale techniek, waarbij hij zich volledig ten dienst stelt aan zijn poppen. Elout transformeert mee in kwetsbaarheid, brutaliteit en prachtig geschakeld spel tussen interieur en exterieur.’

In een artikel in De Stentor van vandaag geven de artistiek leiders meerdere redenen om hun gezelschap op te heffen. Ze kampten afgelopen jaren beiden met ziekte, verloren in 2017 al hun rijkssubsidie en moeten binnenkort hun atelier verlaten.

Ze laten weten ‘met dankbaarheid en liefde’ terug te kijken op alles wat ze hebben gegeven en gekregen. Hoe de toekomst eruitziet, weten ze nog niet precies. Ze willen in ieder geval graag actief blijven in het theatercircuit. ‘Onze grootste passie is het maken van voorstellingen en vooral het begeleiden van jonge theatermakers.’

Later dit jaar neemt het gezelschap met een voorstelling en een feest afscheid van Gnaffel en alle poppen.

Foto: Erik Franssen – Robin Hood van Theater Gnaffel