Het Ro Theater ontslaat acteurs Jack Wouterse en Sylvia Poorta. Zij waren de laatste acteurs met een vast contract bij het gezelschap, dat alleen nog maar met freelancers wil werken. Poorta en Wouterse zullen wel in Rotterdam te zien blijven, onder meer in de familievoorstellingen van het stadsgezelschap. 

Het Ro Theater wil van een acteursensemble meer een makersensemble worden, met per productie andere gastacteurs op freelancebasis. ‘Dat heeft met geld te maken, maar vooral met een andere, meer flexibele manier van werken. Acteurs krijgen meer vrijheid om er dingen naast te doen en makers kunnen per productie de mooiste acteur voor een bepaalde rol kiezen’, laat het gezelschap weten. Het volgt daarmee een landelijke trend. Alleen Het Nationale Toneel en Toneelgroep Amsterdam hebben nog vaste acteursensembles.

Er is volgens het gezelschap geen verband tussen de ontslagen en het samengaan van het Ro Theater met de schouwburg en het Productiehuis in Theater Rotterdam.

Tien jaar geleden had het grootste theatergezelschap van Rotterdam nog een vaste acteursgroep van elf spelers. Daarvan waren alleen nog Wouterse en Poorta over, die respectievelijk acht en negen jaar in dienst zijn. Sommige acteurs gingen met pensioen, anderen gingen al op eigen verzoek freelancen.