Jouman Fattal treedt in november terug uit de artistieke kern van Toneelgroep Maastricht. Ze wil daarmee beschikbaar blijven voor andere producenten en gezelschappen. Tijdens de huidige kunstenplanperiode blijft Jouman als gastregisseur verbonden aan het gezelschap.

Fattal is sinds 2020 verbonden aan Toneelgroep Maastricht. Ze maakte er een vernieuwde versie van Broken Winged Bird (2020 en 2021) en het nieuwe Schuld (2022), dat twee weken geleden in première ging.

De komende jaren maakt Fattal nog twee producties bij het gezelschap: Kruimels (van Jennifer Haley, vertaling Timen Jan Veenstra) in najaar 2023 en een najaarsproductie in 2024, die in ontwikkeling is.

Jouman Fattal (1992) is actrice, theatermaker en schrijver. In 2015 studeerde ze af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze speelde onder andere bij MAAS, Toneelgroep Maastricht en verschillende televisieseriesVan 2017 tot 2020 was ze als theatermaker verbonden aan het productiehuis van Frascati, waar ze onder meer de voorstellingen Terug (2017) en Limbo (2018) maakte.

Artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht Servé Hermans en Michel Sluysmans leerden Fattal kennen in de voorstelling Noem het maar liefde (2019). Ze is volgens hen ‘naast een bijzondere actrice een authentieke maker’. ‘Haar voorstellingen zijn politiek geladen met grote empathie voor de individuele mens. Ze zijn muzikaal, geestig, en altijd gemaakt vanuit een grote innerlijke noodzaak.’

Volgens Hermans en Sluysmans krijgt de samenwerking met Fattal een andere vorm die beter past bij haar toekomstplannen. Ze zijn trots dat ze als gastregisseur verbonden blijft bij hun gezelschap.

Foto: Stephan Vanfleteren