De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) verwacht dat 1400 mensen werkzaam bij theater-, dansgezelschappen, orkesten en ensembles door de aangekondigde bezuinigingen in de cultuursector ontslagen zullen worden.

Bij het zoeken naar nieuw werk biedt het uitkeringsinstituut UWV alleen maar digitale begeleiding, aldus Miriam Coronel, beleidsmedewerker NAPK. De NAPK wil deze begeleiding aanvullen en heeft daarvoor contact gezocht met C3 (Centrum Creatieve Carrières), de non profit-organisatie die een website heeft ontwikkeld voor mensen in de creatieve sector die op zoek zijn naar loopbaanadvies.

C3 heeft tot nu toe positieve resultaten behaald in de grafische sector, tachtig procent van de mensen die zich op de website registreerden hebben een andere baan gevonden. Naar aanleiding van dit succes heeft de NAPK besloten zich bij deze organisatie aan te sluiten. Wel waren er enkele aanpassingen nodig om de website geschikt te maken voor mensen uit de podiumkunsten. Zo is bijvoorbeeld de vacaturebank van het TIN op de site aangesloten. Tevens heeft de NAPK haar leden gevraagd met welke loopbaanadviseurs zij goede ervaringen hebben. Deze adviseurs zijn vervolgens gevraagd zich in te zetten voor C3. Zo slaat men twee vliegen in een klap: de loopbaanadviseurs zijn verzekerd van mensen die een beroep op hen doen en de NAPK heeft voor haar leden kwalitatief goede adviseurs aangetrokken die zich tegen een goedkoop tarief ter beschikking stellen.

De NAPK kan nog geen verwachtingen uitspreken over mogelijke resultaten. Mirjam Coronel: ‘Het blijft natuurlijk een moeilijke kwestie,van kindsaf aan specialiseert men zich in een artistiek beroep en nu moet men ontdekken waar men nog meer goed in is. Zelfs als men al weet welk ander beroep een optie zou kunnen zijn, blijft het lastig om je daarvoor om te scholen. Het ministerie wil dit namelijk niet betalen. We hopen dat werkgevers willen bijspringen.’