Kunstenares Marlene Dumas gaat een portret schilderen van Romana Vrede voor de Amsterdamse Stadsschouwburg. De actrice krijgt in het theater een eigen schilderij omdat ze in 2017 de Theo d’Or voor beste vrouwelijke hoofdrol won.

Het portret wordt gemaakt in opdracht van Stichting Oeuvre Jan van der Vossen, die van alle winnaars van de Louis d’Or (beste mannelijke hoofdrol) en Theo d’Or een schilderij laat maken. De acteurs mogen altijd zelf kiezen welke kunstenaar hen portreteert.

De stichting is genoemd naar kunstenaar Jan van der Vossen (1948-1998), die zich jarenlang heeft ingespannen voor zowel de kunst- als de theaterwereld. Hij schilderde verschillende portretten van bevriende acteurs zoals Willem Nijholt en Kitty Courbois, die ook in de Stadschouwburg Amsterdam te zien zijn.

Andrea Radai schilderde eerder winnares Wine Dierickx en Piet van den Boog schilderde Marieke Heebink. Ramsey Nasr koos voor de Italiaanse fotograaf Paolo Ventura. Over enkele maanden zal het schilderij van Dumas klaar zijn.

Foto: Anna van Kooij