Romana Vrede Zomergast 2018

Door gepubliceerd 2 juli 2018

Actrice Romana Vrede opent op zondag 29 juli het 31ste seizoen van VPRO Zomergasten. Dat maakte presentator Janine Abbring vanmiddag bekend op de Facebookpagina van het programma waar zij deze week elke dag een gast onthult.

Romana Vrede (Paramaribo, 1972) is actrice en theatermaker. Dit seizoen  is ze genomineerd voor een Colombina (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol) voor haar vertolking van Marian in The Nation van Het Nationale Theater.

Afgelopen september won Vrede de Theo d’Or, de toneelprijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol van het voorbije seizoen. Ze kreeg de prestigieuze prijs voor haar vertolking van Susan in het stuk RACE van schrijver David Mamet in de regie van Eric de Vroedt bij Het Nationale Theater. Het juryrapport roemde haar sterke fysieke aanwezigheid, zorgvuldige timing en de manier waarop ze met haar personage ‘voelbaar ongemak op het toneel en in de zaal teweegbrengt’.

Vorig seizoen maakte Vrede ook de voorstelling Who’s afraid of Charlie Stevens, over de grillige, beproefde liefde voor haar ernstig autistische zoon Charlie en de plaats die ze voor hem bevecht in een samenleving ‘die bang voor hem is’. Romana Vrede heeft leren kijken door de bril van haar zoon Charlie, voor wie niets vaststaat ‘omdat we dat nou eenmaal met elkaar zo hebben afgesproken’.

Die blik inspireert ook haar Zomergastenavond, laat Vrede weten.  Ze wil op haar avond ‘de schoonheid laten zien die schuilt in de details van lelijkheid. Als je gedwongen wordt om de dingen steeds vanuit een ander perspectief te bekijken dan ga je het leven zien als een film. De mise-en-scène ligt niet vast, die maak je zelf.’

Foto: Lenny Oosterwijk

Één Reactie

  1. Jolien
    Geplaatst op 7 juli 2018 om 15:53 | Permalink

    Ik ben erg benieuwd naar de achtergrond van schoonheid in lelijkheid.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Elders

    Nog geen andere recensies