Vanavond zijn voorafgaand aan het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam de portretten onthuld van Karina Holla en Romana Vrede. De actrices krijgen in de schouwburg een eigen schilderij voor het winnen van een Theo d’Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol van het seizoen.

De actrices mochten zelf kiezen welke kunstenaar hen zou portretteren. Karina Holla, die vorig jaar de Theo d’Or won voor haar rol in Romp van De Gemeenschap, werd geportretteerd door  Jacqueline de Jong (1939). De kunstenaar bouwde sinds de jaren zestig een veelzijdig oeuvre op, variërend van expressionistische schilderkunst tot nieuwe figuratie en pop art.

Romana Vrede, die in 2017 de prestigieuze acteursprijs won voor haar rol van Susan in Race van het Nationale Theater, wist Marlene Dumas te strikken. In de Volkskrant legde de actrice uit dat ze de wereldberoemde kunstenaar (haar werken worden geveild voor miljoenen) gewoon een mail stuurde. Het werk was afgelopen mei al in het atelier van Dumas te zien.

De portretten zijn gemaakt in opdracht van de Stichting Oeuvre Jan van der Vossen, genoemd naar kunstenaar Jan van der Vossen (1948-1998) die zich jarenlang heeft ingespannen voor zowel de kunst- als de theaterwereld. Hij schilderde verschillende portretten van bevriende acteurs zoals Willem Nijholt en Kitty Courbois, die ook in het ITA te zien zijn. Kunstenaars ontvangen standaard een honorarium van 7.500 euro. Dumas schonk dit bedrag aan de reprisetournee van Vredes voorstelling Who’s Afraid of Charlie Stevens.

Bruno Vanden Broecke won vorig jaar de Louis d’Or, de onderscheiding voor de beste mannelijke hoofdrol van het voorbije seizoen. Hij krijgt daarvoor later nog een portret.