André Manuel heeft met zijn programma Het geval apart de Poelifinario 2015 gewonnen, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het afgelopen seizoen. De Partizanen (Merijn Scholten en Thomas Gast) wonnen de Neerlands Hoop voor meest veelbelovende cabarettalent.

De prijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) werden dit jaar uitgereikt in Café Schiller in Amsterdam. Om de uitreiking is de laatste jaren veel te doen. Zo was er in 2013 onenigheid binnen de jury over de gekozen winnaar, die te zeer bepaald zou zijn onder druk van een jurylid dat het oneens was met de oorspronkelijk gekozen winnaar. In 2014 vond de uitreiking plaats tijdens de eerste aflevering van De Nederlandse Cabaretdagen voor een driekwart lege zaal. Dit jaar weigerden Micha Wertheim en Daniël Arends hun nominatie.

Een veelgehoorde aanklacht tegen organiserende partij VSCD is het ontbreken van een waardig prijzengala. Volgens Wertheim wordt cabaret door de VSCD buiten de discussie geplaatst zolang de Cabaretprijzen niet tijdens het Gala van het Nederlands Theater op het Theater Festival worden uitgereikt. Jeffrey Meulman, directeur van het Nederlands Theater Festival: ‘Wij hebben de vraag nooit gehad. Als ons serieus de vraag wordt gesteld om de Cabaretprijzen op het Theatergala uit te reiken dan zal ik dat voorleggen aan mijn Raad van Toezicht.’ VSCD-directeur Hedwig Verhoeven licht toe dat zij zeker de wens heeft om de prijzen in de toekomst uit te reiken op een daarvoor geschikt festival. Dat kan het Theater Festival zijn, maar ook een ander, nog op te richten festival.

Verhoeven: ‘Per categorie (toneel, mime, cabaret, dans, jeugdtheater) zoekt de VSCD naar de beste plek om de prijzen uit te reiken. Zo zijn de toneelprijzen ondergebracht op het Gala, de jeugdtheaterprijzen op TF Jong, en de Dansprijzen op de Dansdagen in Maastricht. In het cabaret ontbreekt zo’n geschikte plek momenteel. Indien programmeurs en producenten een goed cabaretfestival weten te organiseren dan sluiten wij ons daar graag bij aan.’ De locatie van vorig jaar, de Nederlandse Cabaretdagen in Den Bosch, bleek niet langer geschikt vanwege onvoldoende budget. Bovendien werd haar door verschillende impresariaten verteld dat een uitreiking in Amsterdam meer cabaretiers trekt dan buiten de hoofdstad, aldus Verhoeven.

Ook genomineerd voor de Poelifinario waren De Bloeiende Maagden, Plien & Bianca, Micha Wertheim en Daniël Arends, en Henry van Loon voor de Neerlands Hoop. Juryvoorzitter Jan Gras benadrukte dat de weigering van Wertheim en Arends geenszins heeft meegeteld in het kiezen van de winnaar. Het volledige juryrapport lees je hier.

Foto Het Geval Apart – André Manuel: Eric Brinkhorst