Theaterkrant werkt vanuit de visie dat iedere voorstelling gerecenseerd zou moeten worden. We moeten ons helaas beperken, maar iedere maand opnieuw proberen we zoveel mogelijk voorstellingen te bespreken.

Om te weten wat het domein is, verzamelen we doorlopend de aankomende nieuwe voorstellingen op onze premièrelijst (te lezen op onze site). We hanteren vier basiscriteria voor opname op die lijst:

  • We bespreken alleen ‘scenische’ podiumkunsten (van toneel tot musical, van dans tot jeugdtheater en van cabaret tot opera) en dus geen concertante uitvoeringen van opera’s, poëzievoordrachten of optredens van coverbands
  • gemaakt door (voornamelijk) professionals (of afstuderende makers)
  • minstens één keer te zien in Nederland
  • (Nederlandse) première. We bespreken in principe geen try-outs, hernemingen of nieuwe versies.

De premières verzamelen we voornamelijk op basis van aankondigingen en uitnodigingen die binnenkomen op info@theaterkrant.nl. Onze premièreagenda telt per seizoen ruim 1400 premières.. Deze lijst wordt ook gebruikt als input voor de Productiedatabase van de Theatercollectie, dus voorstellingen die bij Theaterkrant worden aangemeld, gaan automatisch mee in het archief.

Maandelijks sturen we onze poule van ruim 50 freelance recensenten de lijst premières voor de komende maand. De recensenten geven dan zelf aan welke voorstellingen ze kunnen zien en willen bespreken. De eindredacteur van de site maakt ten slotte een verdeling, rekening houdend met de ervaring en de specialismen van de recensenten.

Theaterkrant probeert op die manier steeds zoveel mogelijk voorstellingen uit de premièrelijst te bespreken. Dat lukt uiteindelijk bij ongeveer 800 producties per seizoen. Als we premières niet recenseren, komt dat bijna altijd omdat we geen beschikbare recensent hebben gevonden. In zeer drukke periodes maken hoofd- en eindredacteur soms samen een schifting. We besluiten dan soms om buitenlandse voorstellingen die maar één of twee keer spelen, kleine voorstellingen in het fringe-circuit of in het theater bijklussende kappers niet te recenseren.

Het honorarium voor een recensie bij Theaterkrant is 100 euro (naast onkostenvergoedingen voor eventuele reis en verblijf). Voor de betreffende voorstelling ontvangen we in vrijwel alle gevallen vrijkaarten van de makers.

Zie ook: het artikel Zo veel theater, zo weinig kritiek uit het themanummer over theaterkritiek van Theaterkrant Magazine.